Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Annica Wennström är medförfattare till Snödrömmar som blir nästa års julkalender i SVT. Hon har skapat berättelsen tillsammans med Jonas Wallerström och Oskar Östergren Njajta. Foto: SVT

Julkalenderförfattaren: ”Man måste ha det i kroppen”

Publicerad

Flera är de medförfattare som i över ett år gått med hemligheten om 2024 års julkalender, en kalender som genomsyras av inte bara samiskt skådespeleri utan också manus och blick för detaljer.

– Det känns trist att en sydsamisk historia måste spelas in i Norr- och inte Västerbotten, men det är väl filmpolitiskt, konstaterar författaren Annica Wennström.

Tidigare i september var SVT Sápmi först med att berätta om nästa års julkalender som går i sydsamiskt tecken. Oskar Östergren Njajta och Annica Wennström har lagt ett stort arbete för ett manus där det samiska livet ska vara givet på set. Filminspelningen som pågår i Kåbdalis i hela sju veckor har dessutom samisk expertis på plats.

– Det är viktigt att det blir rätt, inget lämnas åt slumpen. Vi har även givetvis skrivit in detaljerna i manus, säger hon.

Annica Wennström som vuxit upp i Holmsund utanför Umeå hade helst sett att filmen spelats in i Västerbotten.

Sydsamisk fjällort

– Vi har skapat en fantasiort i sydsamiskt område, vi hoppas att det vi velat skapa ändå kommer till sin rätt.

Hon understryker det viktiga att skådespelarna inte bara går in i rollen utan verkligen ”har det i kroppen” så att scenerna blir autentiska.

– Vi har snackat  med regissören att lyssna på och lita till skådespelarna för de kan det här, säger hon.

Snödrömmar som julkalendern ska heta visas i december 2024.

Möt medförfattaren till julkalendern av Annica Wennström i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.