Det har nu gått över två år sedan Högsta domstolen i Norge slog fast att landet begår folkrättsbrott då vindkraftparken i Fosen byggts mitt i renbetesmark.
Sedan dess har regeringen låtit vindkraftparken stå kvar vilket har lett till stora demonstrationer i Oslo.
Dessutom har juridikstudenter i landet engagerat sig i fallet och lämnat in en namninsamling till olje- och energiministern Terje Aasland med nästan 1 000 underskrifter.
”HD dömer i slutändan”
De kräver att regeringen respekterar Rättsstatsprincipen (att lag och rätt ska tolkas av domstolarna och att det är domstolarna som avgör rättsfrågor) och Principen om maktdelning.
– Högsta domstolen dömer i slutändan och man kan inte döma Högsta domstolen eller inte följa deras beslut, säger juridikprofessorn Benedikte Moltumyr Högberg till NRK Sápmi.
Hon fortsätter:
– Det här kommer att underminera hela vår rättskultur, där avsikten är att följa samhällets lagar, regler och bedömningar.
Hon befarar också att förtroendet för domstolar, myndigheter, regeringen, Stortinget och demokratin ska urholkas.
– Det som gör att rättsstaten potentiellt är i fara är att vi inte vet om det här kommer att vara det enda fallet där regeringen inte vill följa upp, säger hon.
Regeringens svar
Men regeringen håller inte med. De tror fortfarande att det går att hitta en lösning.
”Regeringen ignorerar inte maktdelningsprincipen. Vi är fortfarande hoppfulla om att medlingsprocessen kommer att leda till en uppgörelse i godo. Det blir det bästa för alla parter”, skriver statssekreteraren Elisabeth Sæther till NRK.
Laila Susanne Vars, professor i juridik och docent vid Samiska högskolan, tycker att hanteringen av Fosen-fallet är skrämmande.
– Många samer har en uppfattning om att rättssystemet inte har gynnat det samiska samhället. När det till slut kom en dom som visar på en slags förståelse för att samernas rättigheter måste stärkas, är det på politisk nivå som problemet uppstår, säger hon.