• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Kaos på Sametinget: ”Det är ren mobbning”

Uppdaterad
Publicerad

Sametingets styrelse är i öppen konflikt med myndighetens kanslichef.

Närmare tio av de 70 medarbetarna är sjukskrivna – och ekonomichefen har sagt upp sig.

”Situationen har nu urartat till ren mobbning”, skriver den nu sjukskrivna kanslichefen i ett mejl till styrelsens ordförande.

Sametinget är både en statlig myndighet och ett samiskt parlament med folkvalda ledamöter. Men det är inte alltid tydligt vem som ansvarar för vad. Och bland annat det har lett till att den folkvalda styrelsen nu är i öppen konflikt med kanslichefen på myndigheten.

Polisanmälde styrelseordföranden

I våras polisanmälde kanslichefen Fredrik Österling styrelseordföranden Håkan Jonsson för korruption. Detta för att kanslichefen menade att styrelsen regelvidrigt hade anställt en person på eget bevåg. Polisanmälan har inte lett fram till någonting men sedan dess har konflikten fortsatt inför öppen ridå. I en mejlkonversation som SVT Sápmi tagit del av skriver Österling, som nu har sjukskrivit sig, att situationen har urartat i ren mobbning från styrelsens sida.

Styrelsen har svarat med att lämna in en begäran till Statens ansvarnämnd om att få avskeda honom. De menar att han inte har skött sitt arbete. Då det är en statlig myndighet så är det ansvarsnämnden som måste fatta beslutet – vilket de väntas göra i slutet av året.

Ekonomichefen slutar

Medan konflikten pågår blir arbetsbördan på myndigheten allt tyngre. Närmare tio av totalt 70 medarbetare på myndigheten är nu sjukskrivna. Samtidigt har ekonomichefen Peter Grönlund sagt upp sig. Han medger att situationen på Sametinget kan ha spelat in då han valde att sluta.

”I mitt övervägande har jag beaktat personliga skäl och hälsoskäl, och det går inte att utesluta att rådande läge på Sametinget kan ha påverkat beslutet”, skriver han i ett mejl till SVT Sápmi.

”Stor påverkan på arbetet”

Den kvarvarande personalen har nu svårt att mäkta med sina arbetsuppgifter. HR-chefen Tommy Antonsson är, vid sidan av sina andra arbetsuppgifter, tillförordnad kanslichef och ska nu dessutom ta över delar av ekonomichefens arbetsuppgifter.

Även om Antonsson inte tycker att det är så höga sjuktal i jämförelse med andra arbetsgivare så är han orolig.

– Utifrån att i stort sett varje tjänst består av ensamhandläggare så blir det stor påverkan på myndighetens arbete. Det är en ökad arbetsmängd där man inte ser någon lättnad inom en angiven tidsperiod, säger han.

SVT Sápmi har sökt styrelseordföranden Håkan Jonsson och kanslichefen Fredrik Östering som båda avböjer att kommentera i väntan på beslutet i statens ansvarsnämnd.

Sametinget – både myndighet och parlament

Sametinget är både en en statlig myndighet och ett samiskt parlament med folkvalda ledamöter. Det invigdes 1993 för att förbättra de svenska samernas möjligheter att bevara och utveckla sin kultur.

Parlamentet har inget faktiskt självbestämmande utan är ett rådgivande organ. Samtidigt har myndigheten ansvar över en rad förvaltningsfrågor som styrs av regeringens regleringsbrev. Tjänstemännen förvaltar bland annat stöd till rennäringen och samisk kultur.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.