Det har varit en lång period av planering och övertygande av juryn.
Under en tillställning på Filmhuset i Stockholm kom till sist beslutet. Kiruna blir Europas kulturhuvudstad 2029.
– Ett stort tack till juryn! Nu står vi här och är det vinnande laget. Jag är bara en politiker men de har gjort det värt det. De har gjort drömmen sann. Nu ska vi gå vidare med att se till att den här drömmen blir verklighet, sade Mats Taaveniku (S), kommunalråd i Kiruna, på scenen direkt efter beskedet.
Kiruna mot Uppsala
EU:s kulturhuvudstadsprojekt ett av EU:s sätt att skapa samhörighet inom unionen. Till en början var det enbart de stora kända städerna som var kulturhuvudstäder. Men sedan 2005 har dörren öppnats även för mindre städer – som till exempel Umeå som var kulturhuvudstad sist Sverige deltog 2014.
Inför 2029 har kampen stått mellan Kiruna och Uppsala.
Kiruna har i sin ansökan pekat på närheten till flera minoritetsgrupper – som samer och kväner. De har även understrykt den tekniska utvecklingen i staden med världens största underjordiska gruva och rymdbasen.
”Minoriteter ska få skina”
Uppsala är i jämförelse raka motsatsen. En mer urban miljö med gamla stora kulturinstitutioner och universitet.
– Uppsala är en gammal stad men vi är en kommun med många olika minoriteter. Det är något som Uppsala saknar. Vi har nationella minoriteter som nu har möjlighet att skina, sade Mats Taaveniku (S), kommunalråd i Kiruna, i SVT:s Morgonstudion under fredagen.