En panel med flera personer sitter på rad vid ett podium med mikrofoner. Namnskyltar finns framför dem, och en blädderblock står i bakgrunden. Rummet har träpanelväggar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Juristen Marie B Hagsgård om hur det var att föreläsa för politikerna i Kiruna. Foto: SVT

Kirunapolitiker utbildas i hur minoritetslagen fungerar

Publicerad

Under veckan har kommunpolitiker i Kiruna utbildats i hur minoritetslagen ska tillämpas.

Det är juristen Marie B Hagsgård som varit på plats för att genomföra utbildningen.

– Jag har vart i ett 20-tal kommuner i Sverige och ingenstans upplever jag att rättigheterna är riktigt kända, säger hon till SVT Sápmi.

För Marie B Hagsgård är det tydligt Kiruna kommuns politiker behöver mer kulturkompetens.

Det finns flera minoriteter i Kiruna kommun. Utöver samer finns även tornedalingar och en del mindre minoritetsbefolkningar. Det här gör att det även bland politikerna i kommunen finns flera som själva tillhör minoriteter.

Men oavsett om politikerna har majoritets- eller minoritetsbakgrund så finns tydliga kunskapsluckor, konstaterar Hagsgård.

”Måste känna till kulturerna”

Det här är inget unikt för Kiruna. Enligt Hagsgård ser det likadant ut i flera delar av Sverige trots att frågorna är viktiga för politikerna att ha koll på.

– Kommunpolitikerna måste känna till de här kulturerna, för de skiljer ju sig ifrån varandra. Annars är de inte medvetna när de ska ta beslut i en fråga som berör någon av de här minoritetskulturerna. Och då missar de också den andra rättigheten, nämligen att ge minoriteten inflytande innan de fattar beslut, säger hon.

I Kiruna upplever hon ändå att engagemanget är stort till skillnad från en del andra orter där hon har föreläst.

– Det är ju väldigt uppmuntrande, för att jag föreläser i många kommuner och upplever inte alltid att engagemanget är så stort. Men jag antar att det har att göra med att många här har själva har minoritetsbakgrund.

Kommunalrådet: ”Vet inte vad vi har för lagstöd”

Bland de som deltagit under veckan finns bland annat kommunalrådet Mats Taaveniku (S). Han hyllar utbildningen och konstaterar själv att ha fått lära sig en del nytt.

– Det behövs ju, framför allt. Vi vet ju inte vad vi har för lagstöd om hur vi ska behandla minoriteter. Den juridiska aspekten har då åtminstone inte jag haft tillräcklig kännedom om tidigare, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.