En fråga som många under åren följt är den om de mänskliga kvarlevor efter 18 personer som 1915 grävdes upp från ödekyrkogården i Rounala norr om Karesuando. Utbildningsdepartementet har nu godkänt Sametingets och Uppsala universitets begäran om återbegravning men när det gäller frågor hänvisar de till Kulturdepartementet.
Kulturdepartementet har gett Riksantikvarieämbetet i uppdrag att utreda hur repatrieringsfrågor gällande samiska kvarlevor och föremål ska hanteras.
– Den här frågan om återlämnande river upp enorma sår och det är också en del av försoningsprocessen som vi ser det, mellan urfolket och statsmakterna, säger kulturminister Parisa Liljestrand (M).
De här frågorna har gått från den ena regeringen till den andra under lång tid, varför tar det så lång tid?
– Dels handlar det om att det är principiellt svårt och det kan vara svårt att fastställa var kvarlevor kommer från. Det är kopplat till juridik, etik och praktik, hur man går tillväga. Jag är glad att det här uppdraget som Riksantikvarieämbetet har ska göras tillsammans med sametinget.
Dialog med universitetet
Det har lyfts från samiskt håll, bland annat från Sametinget, att det behövs pengar till de här repatrieringsprocesserna och själva återbegravningarna. När det gäller Rounala kommer utbildningsdepartementet inte lägga extra pengar utan man hänvisar till Sametinget.
– Vi har en dialog med Uppsala universitet i frågan om återbegravningarna i Rounala, säger Sametingets styrelseordförande Håkan Jonsson.
Finansieringsfrågan med i utredningen
Enligt kulturministern är finansiering något som Riksantikvarieämbetet ska se på i utredningen.
– Tanken är att Riksantikvarieämbetet ska analysera och beskriva nuvarande juridiska, ekonomiska och praktiska förutsättningar både för identifiering och återbördande. Så det ekonomiska perspektivet finns med i utredningsförfarandet, säger kulturminister Parisa Liljestrand (M).
Sametinget krävde 2007 att alla samiska kvarlevor ska återbördas till Sápmi och begravas, vad har du för svar du på den frågan?
– Det är därför jag är glad för att vi nu tillsätter den här utredningen. Den ska vara färdig lite mer om ett år. Riksantikvarieämbetet kommer återrapportera till oss redan under hösten om hur arbetet går. Det här är en viktig och prioriterad fråga men man ska också ha respekt för att det finns svårigheter kopplat till detta som är både juridiska och etiska och naturligtvis också ekonomiska, säger kulturminister Parisa Liljestrand (M).