Jokkmokks gamla kyrka har brunnit ner och återuppbyggts. Nu ska den och andra kyrkobyggnader och föremål möta ett förändrat klimat. Foto: Johannes Söderberg

Kyrkor och personal ska rustas för att klara klimatförändringar

Publicerad

Personalen utbildas för att anpassa underhållet av byggnader och föremål till ett varmare och blötare klimat.

I takt med att tiden går och temperaturen ökar, så lyfts frågan om klimatanpassning allt mer, både nationellt och internationellt. Även om vi skulle lyckas minska koldioxidutsläppen så kommer vi få leva med ett förändrat klimat.

Nu utbildar svenska kyrkan sin personal i hur de ska möta klimatförändringarna.

– För att nå ut till samtliga drygt 1 300 församlingar landet runt valde vi att satsa på en digital utbildning, en så kallad e-learning.  Vi vill främst öka förståelsen för klimatanpassning och kunskapen om hur man kan arbeta, säger Natalia Svensson, klimat- och miljösamordnare i Visby stift till SMHI.

Varmare och blötare – byggnader påverkas

Mer nederbörd och skyfall är ett exempel på hur det förändrade klimatet påverkar. Byggnader kan till exempel  angripas av mögel. Även så kallade nollgenomgångar, där temperaturen pendlar över nollgradersstrecket, kan leda till frostsprängningar i byggnadskonstruktioner.

Nollgenomgångar förväntas öka i Sveriges mellersta och norra delar, det skriver SMHI.

Tanken är att kyrkans personal ska upparbeta klimatriskanalyser som kartlägger vilka risker en specifik fastighet står inför.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.