Julian Ersson pratar till kameran

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Att jobba med renskötsel är det bästa som finns, enligt Julian Ersson. Foto: Linda Hermansson/SVT

Längtat hela livet – nu är Julian äntligen renägare

Uppdaterad
Publicerad

Julian Ersson har längtat efter ett eget renmärke sedan mellanstadiet.

I tio år har har förberett sig för dagen när chansen tillkommer och när en äldre man i Liehittäja koncessionssameby tar pension kan han äntligen förverkliga sin dröm.

– Jag har varit i renskogen i nästan hela mitt liv, men jag har mycket kvar att lära, säger han.

Vissa barn drömmer om att bli rockstjärna, andra om att bli astronaut. Julian Ersson har alltid drömt om att bli renskötare, och nu har drömmen blivit sann. En äldre man i Övertorneå valde att gå i pension och gick med på att sälja sitt märke till Julian.

– Jag har följt med vänner sedan jag varit liten, och det är det bästa jag vet. Jag har sparat sedan mellanstadiet för att en dag kunna köpa mitt eget renmärke, berättar Julian.

”Det bästa som finns”

Julian kommer inte kunna jobba med renskötsel på heltid, men hoppas på att kunna spendera all sin lediga tid med det han brinner för.

– Att klafsa i en myr tillsammans med vänner och midnattssolen som skiner. Det är inte mycket som slår det. Det är riktigt fint det.

Mycket att lära

Mellan jakt, fiske och renskötsel spenderar Julian nästan all tid i skogen. Ändå finns det mycket kvar att lära.

– Jag fick en liten bok av min kompis med ord som jag måste kunna. Så nu måste jag plugga upp både min samiska, finska och meänkieli, skrattar Julian.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.