I närmare 12 timmar tvingades renskötarna själva hantera allting efter olyckan på påskdagen. Vare sig polisen eller räddningstjänsten kom till platsen. Så de fick både ta hand om trafiken och rädda djuren samtidigt.
Länsveterinären i Västerbotten Annelie Grip Hansson är förvånad. Djurtransportolyckor kan vara komplicerade och det är inte ovanlgit med ett extra stort stresspåslag när djur är inblandade.
– Det kan dessutom vara komplicerat och svårt att få ut djuren säkert så om de dessutom ska sköta dirigeringen av trafiken medans så låter det som en tuff situation där vet vore önskvärt att polisen och kanske räddningstjänsten också hjälpte till, säger Annelie Grip Hansson, som först när SVT Sápmi rapporterar om olyckan förstår omfattnigen.
Finns risker
Hon beskriver att en olycksplats lik denna kräver snabba bedömningar.
– Det finns ju risker även när man ska använda bultpistol på plats och avliva, djur kan vara väldigt stressade också och rusa omkring.
Länsveterinären har dock endast andrahandsuppgifter om olyckan men menar att en situation där såväl över 100 djur som chaufför och djurägare är i chock borde alla signaler om att skicka hjälp gå fram.
– Även veterinärer i glesbygden har stora avstånd och är inte alltid i närheten men förstås kan de också hjälpa till – att ta ut djur ur genom taket i en vält lastbil kan ju även klämma fast människor, så fler händer hade säkert behövts, säger Annelie Grip Hansson som menar att det vore intressant att se hur polisens prioriteringsordning såg ut den dagen.
Polisen har sagt till SVT Sápmi att det sannoligt rör sig om en felbedömning från deras sida. Polisen kommer att låta sig intervjuas tisdag.