Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vapstens samebys Lisa Omma reflekterar över effekten när lokala politiker hellre stödjer storföretag än att se till de näringar som redan finns, som rennäringen. Foto: SVT

Lisa Omma om politikernas drömmar om gruvan: ”Kanske alla är färgblinda”

Uppdaterad
Publicerad

Gruvföretaget Dragon Minings ansökan om att starta en gruva i Fäboliden i Lycksele kommun behandlas på fredag i mark- och miljööverdomstolen. Företagets strategi, efter att ha fått avslag i somras, är att ansöka om tillstånd för brytning av guld i en betydligt mindre skala.

– Färgen grönt verkar ha många nyanser, i vissa lägen kanske alla är färgblinda, säger renägaren Lisa Omma från Vapstens sameby, en av de som bekymrar sig över flera parallella exploateringar i området.

I det avslag som gjordes i somras av mark- och miljödomstolen vid Umeå tingsrätt framkom att rennäringen i området sedan tidigare har ett ansträngt läge med tillståndsgivna vindparker. Malmtransporter med 140 fordon per dygn, dygnet runt skulle hota rennäringen ytterligare.

Men med en reviderad ansökan har nu företaget en chans att i mindre skala ändå få tillstånd till brytning. Man gått vidare till högre instans, något som påhejats av lokala kommunföreträdare i bland annat Lycksele kommun.

För att få miljötillstånd har det australiensiska gruvföretaget nu lämnat in en reviderad ansökan där man minskar mängden malm från 500 000 tilll 300 000 ton per år, malm som ska fraktas genom byar till Svartliden 3 mil bort. I denna ansökan lovar även företaget åtgärder som ska minska påverkan för såväl rennäring som  närliggande byar.

– Det har redan framgått tydligt hur en gruva i vårt området påverkar, säger Lisa Omma.

Politiker stödjer gruvföretaget

Röster har höjts när lokala politiker nu stödjer att företaget går vidare med sin ansökan. Kommunerna Lycksele, Storuman och Vilhelmina skickade i början av året ett gemensamt uttalande till Mark- och miljööverdomstolen och bad dem att ta upp frågan.

– Det är inte någon grön omställning att bryta guld. Vad som är grönt verkar vara lite olika. I vissa lägen kanske alla är färgblinda, säger Lisa Omma som menar att kommunpolitikerna borde se till de befintliga företagen, däribland renskötarna.

Enligt Lyckseles kommunalråd Roland Sjögren (KD) så skulle en gruva innebär jobb och skulle också bidra till den gröna omställningen. Guld används till  bland annat till datorer och telefoner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.