Medlingsuppdraget mellan markägare och Ruvhten sijte i Härjedalen har misslyckats – det har medlaren Severin Blomstrand nu meddelat regeringen. Foto: SVT Sápmi

Medlare misslyckades ena markägare och sameby

Publicerad

Medlingsuppdraget mellan markägare och Ruvhten sijte i Härjedalen har misslyckats – det har medlaren Severin Blomstrand nu meddelat regeringen.

Bakgrunden till medlingen är en långvarig konflikt mellan privata markägare och Ruvhten sijte. Samebyn förlorade betesmarker på norsk sida efter 1972-års renbeteskonvention. De fick då ersättningsmarker på privata marker i Härjedalens kommun, enligt avtal, som länsstyrelsen i Jämtland betalade fram till 2014. Privata markägare har stämt samebyn för att man inte fått betalt för arrendet mellan 2014-2020, som nu ligger hos tingsrätten.

Det var förra året som regeringen utsåg före detta justitierådet vid Högsta domstolen, Severin Blomstrand, som medlare mellan parterna. Syftet var att uppnå tillfälliga arrendeavtal om renbete på privata marker.

Blomstrand vill inte ge några kommentarer till Sameradion, varför uppdraget misslyckades innan han lämnat en skriftlig rapport till regeringen.

Hos Sameradion hör du hela nyheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.