Nu är det dags för årets minoritetsspråksfestival i Gällivare. Foto: Julia Palo/Sameradion

På fredag invigs Minoritetsspråksfestivalen i Gällivare

Uppdaterad
Publicerad

På fredag invigs årets upplaga av Minoritetsspråksfestivalen i Gällivare.

Festivalen beskrivs som en liten festival med stort hjärta där kommunens minoritetsspråk lulesamiska, nordsamiska, meänkieli och finska lyfts fram genom olika aktiviteter.

Minoritetsspråksfestivalen i Gällivare arrangeras nu för sjätte gången och har vuxit sig större sedan starten 2018.

Under två dagar är programmet fullt med aktiviteter på de olika minoritetsspråken för alla målgrupper.

Det kommer bland annat att vara sagovandring, olika workshops, lansering av läromedel, Epa-tävling, konserter, föreläsningar och panelsamtal.

Lulesamisk live-podd

Även Sametingets språkcentrum är på plats med aktiviteter för olika målgrupper.

– På fredag har vi språkaktiviteter för barn i form av pyssel. Sen kommer vi också att informera om vår verksamhets kommande aktiviteter, så som våra mentorsprogram och att man kan söka stöd för olika språkaktiviteter, säger Sara Omma Simma, enhetschef på Språkcentrum.

På fredag kommer det även att bli live-podd med lulesamiska podden Rudnalit.

Föreläsning om språkspärr

På lördag bjuder Språkcentrum tillsammans med Institutet för språk och folkminnen (Isof) till en föreläsning med Jane Juuso om att ta tillbaka sitt språk och bli av med språkspärrar. Därefter är det panelsamtal inom ämnet.

Varför är det viktigt för Språkcentrum att vara där?

– För det första är det en rolig och fin festival. Sen är det en viktig språkarena som vi vill vara en del av. Vårat jobb är ju att främja och stärka det samiska språket, säger Sara Omma Simma.

Filmpremiär

På fredagskvällen är det Sverigepremiär för dokumentärfilmen ”Vi är fortfarande här/Mii leat ain dás” och filmen visas också på festivalen.

Filmen handlar om de sju samiska konstnärerna som kom till ett tomt hus i Maze på 70-talet där syftet var att skapa tillsammans. Men när utbyggnaden av Alta-älven hotade att dränka byn blev de en del av motståndet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.