I klippet: Forskaren om resultaten som visar att samer känner sig mer kränkta än befolkningen i stort.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Forskaren om resultaten som visar att samer känner sig mer kränkta än befolkningen i stort. Foto: Linn Vikström

Var fjärde same i undersökningen har känt sig kränkt

Uppdaterad
Publicerad

Drygt en fjärdedel av dem som deltagit i Folkhälsomyndighetens undersökning av samernas hälsa har känt sig kränkta de senaste tre månaderna. Det är klart fler än i befolkningen i övrigt.

– Det är en ganska vanlig upplevelse visar det sig, säger forskaren Jon Petter Stoor som arbetat med undersökningen.

26 procent av samerna jämfört med 18 procent av övriga befolkningen uppger att de blivit behandlade eller bemötta så att de känt sig kränkta. 

– Då ska man komma ihåg att det är bara inom de tre senaste månaderna man svarat. Det skulle antagligen varit fler om man tittat på senaste året, säger Jon Petter Stoor. 

Hur definierar man en kränkning? 

– Vi vet ju faktiskt inte det, utan har utgått från individernas egen upplevelse. Men vi vet inte vilka upplevelser som ligger bakom, säger Jon Peter Stoor. 

Fler vågar gå ut

En större andel samiska kvinnor än kvinnor i övrigt uppger också att de blivit utsatta för hot om våld under de senaste tolv månaderna. 

Däremot är andelen samiska män, som uppger att de blivit utsatta för hot om våld, lika stor som bland män i övrigt. 

Totalt sett säger en mindre andel samer jämfört med befolkningen i övrigt att det händer att de avstår från att gå ut ensam av rädsla för att bli överfallen (19,4 respektive 29,0 procent).  

Från  hela landet

En lika stor andel samer som befolkningen i övrigt uppger att de de senaste tolv månaderna har utsatts för fysiskt våld (1,9 respektive 2,0 procent) eller för hot om våld (4,3 respektive 3,9 procent).

Undersökningen ”Hur mår samer i Sverige?” gjordes 2021, samma år som den nationella folkhälsoundersökningen.

Den genomfördes i samarbete med forskargruppen Lávvuo vid Umeå universitet, och de 3 658 deltagarna, i åldern 18–84 år, kommer från hela landet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.