• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Forskare

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Forskarna förklarar bakgrunden till projektet och delar av slutsatserna. Foto: SVT

Ny forskning: Så har vattenkraften slagit mot Sápmi

Publicerad

I projektet Skada skedd har forskarna tittat närmare på hur vattenkraften har påverkat Sápmi – och hur samma sak sker nu med andra energislag.

En del av resultaten redovisades på Elsa Laula-symposium i Umeå tidigare i veckan.

Under veckan arrangerades Várdduos Elsa Laula-symposium i Umeå som bland annat handlade om forskningsresultaten från projektet Skada skedd.

I Sverige har vattenkraftutvinningen pågått inom Sápmi i över hundra år och i projektet har forskare tittat tillbaka hur vattenkraftsutvinningen har skötts och det på bekostnad av samers rättigheter.

Åsa Össbo, forskare Várdduo, talade om erfarenheter och kunskaper kring konsekvenser av energiutvinning i Sápmi.

– Det vi gör i det här projektet är att koppla ihop de här historiska processerna med vattenkraftutbyggnad till dagens andra typer av förnybara energisystem som vindkraftverk, säger hon.

Kristina Sehlin MacNeil, också forskare Várdduo, har gjort intervjuer med 13 personer i Sápmi som rör samhällsansvar.

– Det väckte en del reaktioner på frågan ”Vad betyder företags samhällsansvar” där en deltagare svarade ”det är väl något slags smink som bolag har för att kunna bete sig som man vill”, säger MacNeil.

Se hela inslaget i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.