Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Oenighet i renmarkskommittén om delbetänkandet om jakt och fiske. Foto: SVT

Oenighet i renmarkskommittén om jakt och fiske delbetänkandet

Uppdaterad
Publicerad

Företrädarna för regeringspartierna Moderaterna och Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna reserverade sig mot renmarkskommitténs delbetänkande om jakt och fiske, under justeringsmötet i måndags. Oppositionen är kritisk mot arbetssättet.

I måndags på renmarkskommitténs justeringsmöte av delbetänkandet om jakt och fiske, reserverade sig regeringspartierna Moderaterna och Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna som ingår i regeringsunderlaget.

– Delbetänkandet skulle vara så smalt som det bara går, alltså att förändra lagen i Girjas område, där girjasdomen faktiskt gäller per idag och ingenting annat. Det var vår intention och det har blivit ett något bredare delbetänkande och därför har vi lagt en reservation, säger Kjell-Arne Ottosson i SR Sameradion.

Ingår i stora utredningen

Delbetänkandet ingår i den stora översynen av rennäringslagen som ska vara färdig om två år. Själva renmarkskommittén är parlamentariskt tillsatt med alla riksdagspartier, från samiskt håll finns det experter och sakkunniga. Jörgen Heikki, politisk reporter på Sameradion följer noggrant arbetet.

– Delbetänkandet är inte offentlig, partierna får själva att ge sina synpunkter. Sametingspartierna har ännu inte sagt något. De kanske väntar till förslaget är offentlig, säger Jörgen Heikki.

Eric M Runesson, ordförande i renmarkskommittén säger till Sameradion att han tycker det är beklagligt men att han hade förväntat sig reservationer eftersom det är en så pass svår fråga.

Oppositionen är kritisk

– Vi är kritiska till hur regeringsunderlaget, Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Moderaterna, har jobbat i utredningen där regeringen å andra sidan säger att utredningsdirektiven ligger fast och att utredningsdirektiven ska följas, samtidigt så reserverar Moderaterna, KD och SD sig mot i princip hela delbetänkandet som egentligen inte är ett speciellt skarpt delbetänkande utan i princip ett status quo, säger Isak From.

Vad händer nu?

– Det blir spännande att se. I delbetänkandet skriver man att jakt och fiskeupplåtelsen kvarligger hos staten, att det är staten som ska styra det i alla fall fram till att slutförslaget blir färdigt 2025. Nämnden skriver att det här kan medföra att fler samebyar går till domstol för att säkra sin egenrätt, likadant som Girjas sameby gjorde, säger Jörgen Heikki.

Delbetänkandet ska överlämnas till regeringen sista augusti i år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.