Elle Merete Omma på EU Arctic Forum

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
EU ligger i framkant när det gäller skogsfrågor. ”Där är man i framkant och mycket längre fram än de nordiska länderna,” säger Samerådets EU-chef Elle Merete Omma. Foto: Josefine Holgersson

Omma skickar känga till Sverige och Finland: ”EU är mer öppna”

Uppdaterad
Publicerad

EU bryr sig mer om urfolken och ligger i framkant när det gäller skogsfrågor jämfört med Sverige och Finland.

Det anser Elle Merete Omma, chef på Samerådets EU-avdelning.

– EU är mer öppna för att diskutera de här frågorna, säger hon.

Den andra och sista dagen av EU Arctic Forum pågår i Bryssel där man har fokus på urfolk, mineraler och förnyelsebar energi.

En som är på plats är Elle Merete Omma, chef på Samerådets EU-avdelning. För SVT Sápmi berättar hon om sina tankar kring EU:s roll gällande urfolksfrågor.

– När man ser på EU:s utrikespolitik gällande urfolksfrågor så är den väldigt utvecklad. Men det saknas dock en implementering inom EU hur man kan stärka samiska rättigheter och våra mänskliga rättigheter. Tydligast blir det när man ser de här förnybar energiregelverken eller minerallagstiftningen, säger hon.

Ger känga till Sverige och Finland

Samtidigt medger hon att EU har kommit betydligt längre i vissa frågor än Sverige och Finland som hon skickar en känga till.

– Det är viktigt att påpeka att EU har många bra förslag till lagstiftning exempelvis när det gäller skogsfrågor. Där är man i framkant och mycket längre fram än de nordiska länderna. Man är mer öppna för att diskutera de här frågorna än vad Stockholm och Helsingfors är.

”Viktigt att inte förlora hoppet”

I Sápmi är det mycket fokus på gruvor, vindkraftverk och den så kallade gröna omställningen och man ska under onsdagen prata om Samerådets roll där.

– Det ska bli spännande att följa. Samerådet är generellt starkt engagerade i gruvfrågor och vi har en tydlig roll där samiska rättigheter ska respekteras och Principen om fritt och informerat förhandssamtycke (FPIC) ska vara en del av grundlagen, säger Omma som avslutar med några sista ord:

– Det är viktigt att inte förlora hoppet för renskötsel och bevarande av samiska marker är hela fundamentet för samisk kultur. Kämpar vi inte för det så är det svårt för vårt folk att fortsätta existera, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.