• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Avgående ordföranden Anders Lidén konstaterar att han till slut inte hade ledamöternas förtroende. ”Då är det bättre att de får en annan ordförande,” säger han. Foto: Henrik Montgomery/TT

Sanningskommissionens ordförande avgår: ”Haft olika syn”

Uppdaterad
Publicerad

Han har bara varit ordförande för Sanningskommissionen i drygt ett år.

Men på torsdagen avgick Anders Lidén från sin post.

– Vi har haft lite olika syn på hur vi taktiskt ska gå tillväga, säger han.

I september förra året tillträdde Anders Lidén som ordförande för Sanningskommissionen efter att Kerstin Calissendorff, som avslutat uppdraget på egen begäran.

Men på torsdagen valde även Lidén att lämna sin post. Han förklarar för SVT Sápmi att det är flera orsaker bakom beslutet.

– Vi har haft lite olika syn på hur vi taktiskt ska gå tillväga helt enkelt. Jag har inte lyckats överbrygga de olika åsikterna. När jag märkte att vi drog åt olika håll så nådde det en punkt där jag kände att jag inte hade deras fulla förtroende. Då är det bättre att de får en annan ordförande, säger han.

Lidén: ”Obehaglig artikel”

Avhoppet kommer samma dag som Peter Wennblad, ledarskribent på Svenska Dagbladet, skrivit en text med rubriken ”Stoppa förfalskningen av Sveriges historia” där han skriver ”Hela kommissionen är en identitetspolitisk beställningsprodukt från Sametinget”.

– Jag tycker det är en obehaglig artikel som bygger på en hel del felaktigheter vilket fick mig att ta det här beslutet. Det är tråkigt att man hänger ut de samerna vi haft som ledamöter för de problem vi haft, det stämmer inte alls, säger Lidén.

Wennblad: ”Flera källor”

SVT Sápmi har sökt Peter Wennblad som hänvisar till sin skriftliga kommentar till TT där han svarat: ”Konflikten i Sanningskommissionen som beskrivs i SvD:s artikel, och grunderna för den, är belagda genom flera olika källor.”

Sanningskommission tillsattes av förra regeringen för att kartlägga den politik som förts gentemot samerna i historiskt perspektiv. Slutredovisning ska ske senast 1 december 2025.

Flera avhopp i höst

Tidigare i höst hoppade även de båda ledamöterna Ulf Mörkenstam och Eivind Torp av.

Torp berättade för Sameradion att han inte kom överens med övriga ledamöter och ansåg att för få icke renskötande samer fick komma till tals i arbetet.

Sedan tidigare, redan innan arbetet påbörjades, lämnade Britta Marakatt-Labba och Mikael Svonni. I september 2023 valde dessutom huvudsekreteraren Jon Dunås att lämna.

Kulturministern beklagar

Same- och kulturminister Parisa Liljestrand (M) tackar Anders Lidén i en kommentar:

”Det är beklagligt att en andra ordförande nu väljer att lämna kommissionen. Vi behöver nu analysera de uppgifter som framkommit och föra dialog med berörda aktörer, innan regeringen kan återkomma om fortsatt hantering.”

I klippet ovan konstaterar Anders Lidén att han misslyckats hålla samman kommissionens olika viljor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.