FN:s klimattoppmöte COP28 pågår för fullt i Dubai.
Sametingets styrelseordförande Håkan Jonsson skulle ha varit på plats men fick covid-19 och tvingades avboka. En som varit på plats är Julia Rensberg som är en av tre svenska delegater som sitter i centralkommittén för Kyrkornas världsråd. Hon kom hem från mötet i torsdags.
– Urfolk måste få ta plats helt enkelt och när vi är här träffas vi från hela världen och delar erfarenhet, både bra och dåliga, och kan stötta och hjälpa varandra. Vi har samma fight över hela kontinenten, säger hon till Sameradion.
Tidigare under klimatmötet klubbades fonden för klimatskador formellt igenom. Det har varit en av klimatförhandlingarnas känsligaste frågor de senaste åren men fortfarande återstår frågor om hur fonden ska fyllas med tillräckligt stora summor.
”Oroliga att hamna i skymundan”
Rensberg är orolig för om pengarna i fonden kommer att nå urfolken.
– Jag har följt det här utifrån ett urfolksperspektiv och vi är väl oroliga att vi hamnar i skymundan en gång till, säger hon och fortsätter:
– Risken är att den inte kommer att nå urfolken och andra som drabbas av gruvbrytning, vindkraftsparker med mera utan att det är vi själva som får stå och betala för skadorna på naturen. Förhandlingarna måste visa hur urfolk faktiskt får ta del av det här.
Julia Rensberg tillhör samebyn Ruvthen Sijte och växte upp i Mora. I dag lever hon med sin sambo i Jokkmokk där hon även har sin slöjdverkstad.
Hennes politiska engagemang började i Sáminourra och hon varäven på klimattoppmötet COP 25 i Madrid 2019.
Kyrkornas världsråd
Kyrkornas världsråd grundades 1948 i Amsterdam och är den största ekumeniska organisationen i världen med 352 medlemskyrkor i 120 länder som representerar närmare 600 miljoner kristna världen över. Det övergripande målet är att arbeta för enhet mellan världens kyrkor och att samarbeta för fred, rättvisa och hållbarhet.