Kari Kyrö fick enligt det preliminära resultatet flest röster i Sametingsvalet på finsk sida. Foto: Tarmo Lehtosalo/Yle

Sametingsvalet på finsk sida klart – så gick nyvalet

Uppdaterad
Publicerad

Valresultatet i Sametingsvalet på finsk sida förra hösten ogiltigförklarades av domstolen.

Nu har valet gjorts på nytt och där fick Kari Kyrö flest röster med 217 stycken.

Han kandiderade inte förra hösten då valnämnden inte hade antecknat honom i röstlängden.

Förra hösten var det val till Sametinget på finsk sida där valresultatet slogs fast den 4 oktober.

Men den 27 mars tidigare i år ogiltigförklarade Högsta förvaltningsdomstolen valresultatet. Anledningen var att domstolen ansåg att Sametingets valnämnd felaktigt uteslutit 65 personer ur röstlängden och valet var tvunget att göras om.

Nu har valet gjorts på nytt och på onsdagskvällen fastställdes valresultatet där Kari Kyrö från Enare fick flest röster med 217 röster.

Han kandiderade inte i valet förra hösten eftersom valnämnden då inte hade antecknat honom i röstlängden, däremot fick han 220 röster i valet 2019.

– Jag tackar väljarna och valresultatet visar att det inte är rätt att skilja på folk, säger han till Yle.

”Vår politik vann”

Pirita Näkkäläjärvi, som blev ordförande för Sametinget på finsk sida så sent som i januari, fick näst flest röster, 188.

– Sametingets nuvarande politiska linje har vunnit. Vår politik som betonar urfolksrätten och vill stärka samernas rättigheter vann och som fortsätter i nästa Sameting och det är det viktigaste, säger Näkkäläjärvi.

Baserat på dagens resultat så förlorar nu ledamöterna Marko Katajamaa och Kari Toivo Lukkari sina platser. Förutom Kyrö så valdes även Inka Kangasniemi in med 180 röster. Hon ställde inte upp i höstens val, men satt ändå i Sametinget under den föregående valperioden.

När det gäller valdeltagandet så sjönk det från i höstas från 51,6 procent till 48,08 procent. Totalt var 6 125 personer röstberättigade där 2 945 röstade medan 185 röster var ogiltiga.

”Gick väldigt smidigt”

Aslak Pieski, ordförande i valberedningen, säger till Yle att rösträkningen, som inleddes på tisdagsmorgonen, gick smidigt.

– Rösträkningen blev klar på rekordtid. Det gick fortare än tidigare, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.