Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nella-Stina Wilks Fjällgren, Sara-Elvira Kuhmunen och Anne-Saila Åhren från Sáminuorra är på plats i Oslo för att stödja Fosen-saken. Foto: Sáminuorra

Sáminuorra på plats i Oslo för att visa sitt stöd i Fosen-saken

Publicerad

Sáminuorra stöttar demonstrationerna – både på plats och med stöddemonstrationer i Stockholm. Det även om de själva inte använder civil olydnad på det sett som sker i Oslo.

– Vi stödjer det som händer genom att vara på plats, säger Sáminuorras ordförande.

Ungdomsorganisationen Sáminuorra har varit på plats i Oslo för att stödja demonstrationerna mot Norges största vindkraftspark som anlagts inom Fosens renbetesdistrikt. Samtidigt i Stockholm arrangerades en stöddemonstration av representanter från Sáminuorra tillsammans med Fridays for future.

– Vi stödjer det som händer med att vara på plats i Oslo och visa att hela Sapmi stödjer det som händer där, säger Sáminuorras ordförande Sara-Elvira Kuhmunen.

Andra gången ungdomarna demonstrerar

Det är andra gången som samiska ungdomar demonstrerar kraftigt i Oslo om Fosen-saken. Det har varit fredligt men med flera inslag av civil olydnad där polisen fått bära bort demonstranter. Kuhmunen konstaterar att ett hårt motstånd är nödvändigt när Norge bryter mot lagen.

– På Norsk sida känner man nu att det inte finns något annat sätt att visa omvärlden vad som händer, säger Kuhmunen.

Sáminuorra tar lärdom

Även om det hållits liknande demonstrationer i Sverige så har de inte haft samma grad av civil olydnad som i Norge – och då inte heller fått samma uppmärksamhet. Demonstrationerna i Norge har, till skillnad från i Sverige, följts av medier från stora delar av världen. Enligt Sáminuorra så är det bra att se hur man kan jobba om ingenting annat hjälper – men de har inga planer på att börja med civil olydnad i samma utsträckning.

– Man får lite inspiration om hur man kan jobba med samiska frågor här i Sverige, men just nu så är det ingenting vi har diskuterat, säger Sara-Elvira Kuhmunen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.