• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Sex år efter vindkraftinvigningen: ”Det är tyngre än vi trodde”

Uppdaterad
Publicerad

När vindkraftparkerna skulle invigas dök renskötarna upp.

De bar sorgeband och höll en tyst manifestation – medan de andra firade det som skulle bli Skandinaviens största vindkraftområde.

I dag – sex år senare – har samebyn fortfarande inte ändrat åsikt.

– Det har blivit mycket mer tungjobbat och mer arbete än vi trodde, säger Toamma Persson, renskötare i Jijnjevaerie sameby.

Det var en försommarkväll.

På plats på invigningen fanns cirka 850 personer.

Tillsammans firade de vindkraftverken med livemusik och mat under temat Folkets vindpark. Vindkraftsparkerna Björkhöjden och Ögonfägnaden, i Jämtland och Västernorrland var en del av det som skulle kallas Skandivanens största vindkraftområde.

”Det var som en parodi”

Men Jijnjevaerie sameby, som har sina betesmarker på området, var inte på plats för att fira. De närvarade för att hålla en tyst manifestation över sina förlorade betesmarker.

– Det var som en parodi för oss. Det var narrar och det var arrangerat i tältkåtan med renskav. Det var som att de först stack in kniven och sen vreds den om och skakades på, in i själen på oss, säger samebyns dåvarande ordförande Marianne Gråik när hon minns tillbaka på invigningen.

Så blev det för samebyn

Vindkraftsparkena har sedan de byggdes inneburit stora förändringar och utmaningar för samebyn. Inte minst för hur renskötseln kan bedrivas i området.

– Renarna kan dra iväg år helt annat håll än vad de gjort tidigare. Förut kunde man släppa renhjorden på vårlandet här och de drog västerut men det går inte nu. Du måste följa med de genom parken och vidare mot fjälls, så det har blivit mycket mer tungjobbat och mer arbete än vi trodde, säger Toamma Persson, renskötare i Jijnjevaerie sameby.

El till 80 000 villor

De fyra vindkraftparkena i Jämtland och Västernorrland har sammanlagt 186 kraftverk och produktionen motsvarar en elkonsumtionen på närmare 80 000 eluppvärmda villor.

Men behövs inte den här insatsen för den gröna omställningen?

– När man kollar på hur mycket mark som är förstört här så kan man undra om det är grönt. Vid varje snurra så är det flera fotbollsplaner som de har grusat upp och till varje snurra går det en väg. Så man kan lätt förstå att det är mycket vägar, säger Toamma Persson.

Ännu finns det hopp

Samebyn kämpade in i det sista för att förhindra intrånget på markerna. Men nu ser de hopp igen – efter en dom i Högsta domstolen i Norge. Fovsen Njaarke renbetesdistrikt vann striden mot bland annat norska staten om två vindkraftsparker som redan byggts på deras renbetesområde.

– Nu är ju världens ögon riktade dit, mot Fosen, och vad norska staten tänker göra. Att de vann efter att de hade hunnit byggas, vad gör man nu? Det borde påverka andra parker som redan är byggda, säger Marianne Gråik.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.