Sámi Grand Prix 2023

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Moa Frygell, projektledare för SVT:s sändning av Sámi Grand Prix 2024, om planerna inför nästa år. Foto: Mads Suhr Pettersen

Så många bidrag fick Sámi Grand Prix in

Publicerad

Den 1 december stängde ansökan till nästa års Sámi Grand Prix.

Tävlingen har fått in totalt 43 bidrag där tolv ska väljas ut.

– Vi känner oss jättenöjda, säger producenten Ol Johan Gaup

När SVT Sápmi intervjuade Ol Johan Gaup, producent för Sámi Grand Prix 2024, några dagar innan ansökan stängde hade man fått in tolv bidrag.

Men det skulle rassla in rejält med bidrag de sista dagarna och totalt kom 43 bidrag in, 25 låtar och 18 jojkar.

Produktionen håller nu på att välja ut de tolv bidrag (sex i varje kategori) som ska få delta i tävlingen som arrangeras årligen i samband med påsken.

– Vi känner oss nöjda med antalet bidrag, det har varit svårt att välja ut men det är ett gott tecken att det varit svårt, då har man fått in kvalitet, säger Ol Johan Gaup och fortsätter:

– En av de stora grejerna med Sámi Grand Prix är att man får något nytt, nya artister, nya låtar och jojkar och nya uttryck. Artister som man har sett men i ett nytt format, det blir kul.

Snart presenteras programledarna

Bidragen förväntas presenteras för allmänheten i februari.

– Men nu till helgen presenterar vi programledarna och vad man kan förvänta sig av nästa års tävling.

Förra året hade SVT för första gången kommentatorer på svenska på sändningen. När programledarna och artisterna pratade samiska så pratade kommentatorerna svenska ovanpå det vilket väckte en del kritik.

Moa Frygell, projektledare för SVT:s sändning, sade nylien så här om kritiken.

– Vi är jätteglada att folk hör av sig och att vi får feedback och synpunkter för det hjälper oss att bli bättre. Självklart ser vi till att utveckla programmet och möta tittarnas behov till nästa års sändning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.