Det var glada miner när LKAB och näringsminister Ebba Busch presenterade nyheten på torsdagen 12 januari. Det nya fyndet är en viktig byggsten för att klara den så kallade gröna omställningen, konstaterade de.
Med världspressen på plats i Kiruna under EU-toppmötet spreds nyheten snabbt över världen. Samtidigt, inte långt ifrån gruvan, tog renskötarna i Gabna sameby del av nyheten – och för dem betyder det här något helt annat.
– Vi har bara hört att de undersöker det området och nu går dom ut med det här, just nu, det känns som ett pr-trick, säger Karin Kvarfordt Niia.
En av de mest utsatta samebyarna
Gabna är en av de mest utsatta samebyarna i Sverige då det kommer till intrång och markexploateringar. Sedan ett århundrade tillbaka är de starkt påverkade av LKAB:s verksamhet – inte bara själva gruvbrytningen men också genom stadsflytten där Kirunas nya centrum ligger på deras område. De kallade under fredagen till presskonferens tillsammans med Svenska samernas riksförbund. Anledningen var LKABs planer.
Både E10:an och järnvägen – via vilken LKAB:s malm transporteras till Narvik – längs med Gabnas renbetesmarker. Och som det inte var nog transporterar ett annat gruvbolag, Kaunis Iron, sin malm längs med hela Gabnas renbetesmarker. Renarna blir därför varje år överkörda både av bilar och tåg.
Om LKAB:s planer blir verklighet riskerar samebyn nu klyvas mitt itu. Då går det inte längre att bedriva traditionell renskötsel.
– LKAB: s ständigt expanderande gruvbrytning och malmtransporter sker på bekostnad av samernas möjligheter att utöva och bevara sin kultur. Renskötseln i området står inför en kollaps och de renar som kommer att finnas kvar kommer inte längre att kunna ströva fritt som de alltid gjort, säger säger Karin Kvarfordt Niia, talesperson för samebyn.
LKAB: ”Samhället får avgöra”
Från LKAB:s sida säger Anders Lindberg, presschef att i nuläget krävs inget samråd men att bolaget har haft dialog med Gabna och hoppas kunna komma överens om en lösning som fungerar för båda parter.
Ni som statligt bolag går ut stort nu under EU-kommissionens besök, sätter ni inte en hård press på samebyn?
– Kirunagruvan kommer att ta slut en dag och därför söker vi andra fyndigheter. Visst, det är klart att vi vill tjäna pengar på vår verksamhet, det är ingenting vi hymlar med, men det här är viktigt för Sverige och Europa och hela världen, att den här typen av metaller utvinns någonstans. Vi förstår att det väcker oro hos samebyn som ju inser att vi har ett väldigt starkt argument, men samebyn är ju skyddad av lagen också, att man måste ta hänsyn och utreda påverkan och kompensera för den.
LKAB ämnar att under detta år ansöka om bearbetningskoncession för Per Geijer-fyndigheten.