Áslat Holmberg

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Samerådet är orolig över utvecklingen i Ryssland, där bland andra samerna nu ses som extremister och är uppsatta på en anti-rysk lista. Foto: Pressbild Samerådet

Samerådet: En oroväckande situation

Publicerad

Fler än 120 organisationer har skrivit under ett uttalande till FN om urfolkens situation i Ryssland.

Men ingen samisk organisation finns med på listan.

– Vi skriver hellre våra egna uttalanden än undertecknar uttalanden som har skrivits av andra, säger Áslat Holmberg, Samerådets president.

Internationella kommittén för ursprungsbefolkningar (ICIPR) har gjort uttalandet som ska skickas till FN. Där lyfts urfolkens situation i Ryssland fram. Landet där nyligen ett stort antal urfolksorganisationer, däribland ICIPR, formellt klassades som extremister.

I uttalandet uppmanas FN vidta alla nödvändiga åtgärder för att skydda urfolken och deras rättigheter. Över 120 olika organisationer över hela världen har hittills skrivit under och även Samerådet har fått en uppmaning om att göra det.

Men Samerådet har valt att stå utanför.

”Påverkar samerna”

Att Samerådet inte skriver under ska däremot inte tolkas som att de är emot uttalandet, enligt presidenten Áslat Holmberg.

– Jag tror nog att även i det här fallet kommer att med egna ord lägga fram hur vi ser på saken ur ett samiskt perspektiv, säger han.

Han ser med oro på utvecklingen i landet.

– Vi har under lång tid följt utvecklingen på rysk sida och det här är oroväckande. Jag ser att Ryssland kriminaliserar dem som arbetar för mänskliga rättigheter och det är viktigt att vi tar parti i den här frågan eftersom det är väldigt allvarligt och påverkar samerna, säger Áslat Holmberg.

Tvingades bryta kontakten

Samerådet – som representerar samerna i både Sverige, Norge, Finland och Ryssland – blev tvungna att formellt bryta kontakten med sina föreningar på rysk sida efter starten på Ukraina-kriget för över två år sedan.

Det på grund av olika sanktioner och begränsningar. Och dessutom krävde Samerådets finansiärer att samarbetet med organ på ryska sidan skulle avbrytas. Det tvingade dem till den paus i kommunikationen som fortfarande pågår. Kontakten med samerna i Ryssland är just nu begränsad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.