Anna-Stina Svakko Foto: Anna-Maria Ahlén

Sameslöjdsmästaren: ”Människans bakgrund måste synas i varje regnbågskolt”

Uppdaterad
Publicerad

Sameföreningen i Stockholm arrangerar koltsömnadskurs utan genusmarkörer. Tillsammans med sameslöjdsmästare Anna-Stina Svakko arbetar de med att finna ut hur regnbågskoltarna kan sys för att förbli högtidsdräkter.

– För mig är det ett viktigt arbete eftersom jag själv är en regnbågsmänniska och det har jag varit sedan unga år. Det har variet ett långt arbete, många tankar. Det går inte att göra det i all hast. men jag försöker använda historisk kunskap, traditionell kunskap och kombinera det med regnbågsvärlden, säger Anna-Stina Svakko.

Kanske är det första gången i Sápmi, som de tar ett samlat grepp för att skapa individuella könsneutrala koltar. Högtidsdräkter för hbtqfolk.

– Det behövs finnas ett tryggt rum. Där människor får dela med sig av sina erfarenheter, våga tala om sina queerafarenheter, som mitt barn brukar uttrycka det. Och att man känner att man är bland folk som förstår vad man pratar om, precis som jag kan tycka det är skönt att träffa andra samer för att slippa förklara vem jag är, säger arrangören Nik Märak från Sameföreningen i Stockholm och fortsätter:

– Vi har ändå en väldigt stor andel ungdomar och människor som inte mår bra i att måsta ha kvinns eller manskolt.

Studier av koltar är viktigt, eftersom deltagarna skapar sina regnbågskoltar i relation till sin familj och området de kommer ifrån.

– Det är inte så enkelt att man bara kan göra en officiell samisk queerkoltsmodell, att alla som är queer kan använda liknande kolt. Människans bakgrund måste synas i varje kolt, det är det viktigaste.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.