Förra våren släpptes rapporten ”Våld mot samiska kvinnor”. Den hade tagits fram av en forskargrupp på Umeå universitet på uppdrag av Sametinget.
Hälften av de samiska kvinnorna som svarade på forskarnas frågor hade utsatts för sexuellt våld. Sju av tio hade utsatts för psykiskt våld och nästan var tredje för fysiskt våld.
Dessutom uttrycktes i rapporten en oro för att samiska kvinnor stannar kvar längre i en destruktiv relation. Det då kvinnorna kan vara rädda att förlora sitt samiska sammanhang.
Allvarligt hälsoproblem
Det är med bakgrund av den rapporten som Sametinget och länsstyrelserna i de fyra nordligaste länen nu har skickat en skrivelse till jämställdhetsminister Paulina Brandberg.
De hänvisar till rapporten och konstaterar att våld mot samiska kvinnor är ett allvarligt hälsoproblem. Ett hälsoproblem som dessutom riskerar förvärras av att det på svensk sida finns stora kunskapsluckor om samisk kultur och hur en samisk kvinna behöver bemötas.
”Ingen aktör har ett övergripande ansvar för frågan om våld mot samiska kvinnor, även om frågan ingår som del i flera myndigheters uppdrag”, skriver de.
Hoppas på finansiering
I rapporten föreslår forskarna att Sametinget ska få i uppdrag att driva frågan. Och exakt det begär nu också länsstyrelserna och Sametinget.
De vill att Sametinget ska få följa upp och samordna arbetet. Länsstyrelserna önskar de att ska få i uppdrag att i samverkan med Sametinget ta fram en handlingsplan samt genomföra utbildningsinsatser.
De önskar att regeringen ska finansiera arbetet. Dessutom önskar de att medel ska tillföras bland annat samiska organisationer som arbetar för att motverka våld mot samiska kvinnor.
Ministern: Viktig fråga
I en skriftlig kommentar till SVT Sápmi beskriver jämställdhetsminister Paulina Brandberg det här som en viktig fråga för regeringen.
Hon konstaterar att hon under hösten har träffat representanter från Sametinget för att diskutera rapporten. Regeringen har efter det förlängt Sametingets uppdrag att bekämpa mäns våld mot samiska kvinnor under 2025.
”Jag vill även nämna att regeringen tidigare i år gav Jämställdhetsmyndigheten i uppdrag att arbeta med mäns våld mot kvinnor”, skriver ministern.
Det arbetet görs i dialog med bland annat Sametinget och fokuserar på de de nationella minoriteterna.