Inom tävlingen för årets företagare finns det tre priser som är möjliga att vinna; Årets företagare, Årets nyföretagare och Årets ungföretagare. Och i år har alltså två av dessa priser tilldelats samiska öretag, där samtliga vinnare tillhör Idre sameby.
– Älvdalens kommun är ju en av de kommuner i Dalarna som har flest små företag. Att man då väljer att lyfta upp oss samiska företagare på det här sättet det tycker jag känns ganska häftigt, säger Helena Andersson som tillsammans med sin man Peter Andersson tog hem priset för Årets företagare.
Kreativitet och hitta nya vägar
Den andra vinnaren är Mattias Jonsson. Enligt juryns motivering har han ”i en krympande och komplicerad bransch (inom rennäringen) hittat nya vägar att verka, samtidigt som han bevarar det traditionella”.
– Det är ju så att vi inom rennäringen har ett högsta renantal att förhålla oss till. Vill man då expandera sitt företag så måste man ju hitta andra vägar att göra det på ett sätt som fungerar också med arbetet med renen. För min del har det blivit inom turismen och jag skulle inte säga att det är en ny väg utan det är det flera som gjort före mig. Men det är klart att man måste försöka vara kreativ för att försöka balansera och göra det bästa för båda näringarna, säger han.
Hör Mattias och Helena berätta om känslorna kring vinsten i klippet ovan.
VAD INNEBÄR ÅRETS FÖRETAGARE?
Från mitten av 1980-talet har Årets Företagare korats lokalt och sedan 2007 väljs även en vinnare för hela landet. Först utses en vinnare i kommunen, kommunvinnarna samlas sen i en regionsfinal och alla regionala vinnarna går sen vidare till den stora finalen Årets Företagare Sverige .
Totalt är det 21 regionfinalister som gör upp om den nationella titeln. Vinnarna för Årets Företagare i Sverige utses av en jury bestående av företagare och företagsledare.
(källa foretagarna.se)