• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten på Gåsagången 42 Hisingen i Göteborgs kommun, Västra Götalands län. Det brinner i ett flervåningshus med kraftig rökspridning. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Göteborg.

Erik Sarri har deltagit i en sju veckor lång polarexpedition.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Erik Sarri är tillbaka efter sju veckor på isbrytaren Oden. Foto: Privat/Åsa Lindgren

Sarri tillbaka från Grönlandsexpeditionen: ”Såg inte en människa”

Uppdaterad
Publicerad

Turistföretagaren och renskötaren Erik Sarri är tillbaka i Nikkaluokta efter en sju veckor lång Grönlandsexpedition.

– Det här är någonting man kan skriva om i ett kapitel i livets bok, säger Erik Sarri.

Efter sju veckor ombord på isbrytaren Oden är turistföretagaren och renskötaren Erik Sarri tillbaka i Sverige igen. Han har varit med på en forskarexpedition till norra Grönland.

– Det här är någonting man kan skriva om i ett kapitel i livets bok, det här är en sådan resa som är väldigt speciell, säger Sarri.

”Såg inte en endaste människa”

Målet med forskarexpeditionen som leddes av Polarforskningssekretariatet var att nå den outforskade Victoriafjorden och Ostenfelds glaciär. Syftet var att undersöka hur klimatförändringarna har påverkat området.

– Vi var ju nästan sju veckor på norra Grönland och vi såg inte en endaste människa under den tiden, inga fartyg, bara djur helt enkelt.

Isbjörnsvakt och däggdjursobservatör 

Erik Sarris jobb var bland annat att skydda expeditionen mot isbjörnar samt dokumentera marina däggdjur.

– Så det var alltifrån sälar, narvalar, fåglar och även isbjörnar. Så det blev många timmar som jag var på bryggan och spanade med kikare runt i området.

”Det är en polaröken”

Även om Erik Sarri till vardags har fjället som sin huvudsakliga arbetsplats och är van vid karga miljöer, så tycker han att Grönland är snäppet kargare än det han är van vid.

– Man kan ju nästan säga att det är en polaröken, det är inte mycket växtlighet där längst upp på Grönland.

Sarri berättar att myskoxarna som lever där inte har mycket att äta. Renar hade aldrig klarat sig där då betestillgången är för skral, fortsätter han.

Men den karga miljön till trots, så hade han inte tvekat att få följa med igen.

– Hade Oden vänt norrut igen så jag hade kunnat tänka mig att åka med, det var en sån upplevelse, säger Erik Sarri.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.