I klippet: Skellefteå samebys ordförande Ina Omma om beskedet från regeringen och kommunstyrelsens miss.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Skellefteå samebys ordförande Ina Omma om beskedet från regeringen och kommunstyrelsens miss. Foto: Privat/SVT

Ville bli förvaltningskommun för samiska – nekas efter missen

Uppdaterad
Publicerad

Kommunstyrelsen i Skellefteå skickade ansökan om att bli samisk förvaltningskommun tidigare i år. Förhoppningen var att allt skulle vara klubbat och klart inför nyåret – men nu får de ett nej från regeringen.

– Vi är besvikna och chockade, säger Ina Omma, ordförande i Skellefteå sameförening.

Det var i februari i år som kommunstyrelsen i Skellefteå klubbade igenom beslutet. Efter det ansökte de om att bli samisk förvaltningskommun.

– Vi hoppas att vi ska få ett positivt beslut från regeringen så att vi kan vara ett samiskt förvaltningsområde 2023, sade Lorents Burman (S), kommunstyrelsens ordförande, till SVT Sápmi då.

Felhanterat av kommunen

Men det blev inte som det var tänkt. Efter att regeringen tittat på ansökan får nu kommunstyrelsen bakläxa.

Ansökan måste formellt komma från kommunens högsta organ – alltså kommunfullmäktige. Eftersom ansökan istället kom från kommunstyrelsen så kunde den inte godtas, enligt regeringen.

Sameföreningen: ”Blev en chock”

I Skellefteå sameförening är besvikelsen stor under fredagen.

– Det är många samer i Skellefteå och det finns ett stort intresse för att bevara språk och kultur. Vi är i stort behov av kommunens stöd, säger Ina Omma.

Hon fortsätter:

– Den här nyheten nådde oss i går och det blev en chock. Vi var helt övertygade om att Skellefteå kommun var kompetenta nog hade förståelsen om hur man skickar in en ansökan som denna.

Gammalt fullmäktigebeslut

I kommunstyrelsen är de lika förvånade. Enligt kommunalrådet Lorents Burman finns det ett gammalt fullmäktigebeslut från 2019 som säger att kommunen ska ansöka om att bli förvaltningskommun under mandatperioden.

– Med det så trodde vi naturligtvis då också att kommunstyrelsen kan utföra det uppdraget som getts av kommunfullmäktige. Det har vi också yttrat till regeringen, men här väljer regeringen att göra en annan tolkning och därför hamnar vi i det här läget där vi är i dag, säger Lorents Burman.

Skellefteå kan nu tidigast bli förvaltningsområde för samiskan under 2024. Kommunfullmäktige planerar att lyfta frågan redan i januari för att skicka en ny ansökan.

Samiska förvaltningskommuner

Att en kommun är förvaltningsområde för samiska innebär till exempel att samer har rätt till förskoleverksamhet och äldreomsorg helt eller delvis på samiska. Samer har också rätt att använda sitt språk i kontakter med kommunen och myndigheter i området.

Kommuner som berörs får statsbidrag för merkostnaderna.

Källa: Sametinget

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.