Contortatall

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Naturvårdsverket förklarar varför den importerade contortan inte bör finnas i naturskyddade områden. Foto: SVT

SLU varnar: Contortatallen kan bli invasiv

Publicerad

Skogsbolagen vill fortsätta satsa på contortatall – trots att den både riskerar bli invasiv och förstör för rennäringen.

– Den gör större klimatnytta än vad svensk tall gör, säger Ola Kårén, skogsvårdschef på SCA.

Den snabbväxande contortatallen från Nordamerika introducerades i Sverige på 1950-talet.

På 1970-talet skedde en stor inplantering av det främmande trädslaget. Och nu, 50 år senare, har skogsbolagen börjat avverka contortaskogar i stor skala, rapporterar Ekot.

Contortatallen växer snabbare än vad svensk tall gör och därför är den attraktiv för skogsbolagen som vill fortsätta att plantera contorta. Det trots att Sveriges lantbruksuniversitet flaggar för att det finns mycket hög risk att contortatallen kan bli invasiv.

För rennäringen ställer contortan till stora problem. Brita-Stina Sjaggo, i Jokkmokk, ser hur marken förändras ju längre in man kommer i den planterade skogen.

Kväver markvegetationen

– Contortatallens barr kväver markvegetationen, vilket gör att laven har svårt att växa vilket i sin tur leder till att renen riskerar att svälta. Här finns heller ingen hänglav, säger hon.

Contortatallen har snabbväxande täta grenar som breder ut sig närmare marken, svenska tallen har kronan högre upp i luften. Barren är längre och träden kan växa tätt.

Brita-Stina Sjaggo menar att contortaplantagen är obrukbara ur renbetessynpunkt. Hon beskriver dem som öken, det är sterilt och där finns ingen mat för renarna. Contortan har även en annorlunda doft vilket gör att renar undviker den.

Vill behålla contortan

För att underlätta för rennäringen planerar Svenska kyrkan att ta ett beslut om att sluta med den omstridda tallen i sin skog.

– Vi ser det som en viktig del av ursäktsarbetet till samerna, säger Göran Enander, utredare.

Men i de stora skogsbolagen låter det tvärtom. I Sverige finns 600 000 hektar contorta och mestadelen finns i norr. Skogsbolagen har inga planer på att sluta med contortan, snarare tvärtom, de vill öka takten.

Binder mer koldioxid

SCA hänvisar till klimatnyttan då contortatallen växer snabbare och binder mer koldioxid än svensk tall.

– Den långsiktiga planen är att behålla contortatallen på ungefär 15 procent av vårt innehav. Den gör större klimatnytta än vad svensk tall gör, säger Ola Kårén, skogsvårdschef på SCA.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.