Tim Horstkotte, Umeå universitet, som forskat på hur contortatallen påverkar renarnas vinterbete. Foto: Privat/Samradion

Snabbväxande tall påverkar renarnas vinterbete negativt

Uppdaterad
Publicerad

Renarnas vinterbete påverkas negativt av den nordamerikanska contortatallen.

Ny forskning visar att renarna undviker områden där träden är högre än tre meter.

Den nordamerikanska contortatallen, som planterats i norra Sverige sedan 1960-talet på grund av sin snabba växtlighet, påverkar renarnas vinterbete negativt i skogsområden i Vilhelmina norra sameby.

Det visar ny forskning från Sveriges lantbrukaruniversitet och Umeå universitet som forskat på ämnet de tre senaste åren, vilket Sameradion var först med att rapportera om.

– Contortatallen växer fortare och tätare, det blir tätare bestånd där den har längre kvistar som sitter längre ner på stammen så den blir väldigt tät. Då blir det svårare för renarna att röra sig inom ett sådant bestånd, säger Tim Horstkotte vid Umeå universitet.

Forskarna har även kommit fram till att den biologiska mångfalden och växtligheten var mindre där tallen har planterats då den tätväxta tallen gör att ljuset har svårt att nå marken.

– I dag finns det ungefär 600 000 hektar av contortatallen i Sverige och det mesta finns i norra Sverige. Och budskapet är att det en betesförlust för renarna om man planterar contortatallen vilket renskötarna har observerat för länge sedan och nu kunde vi visa det med vetenskapliga metoder. Följden av det här kanske blir att avveckla contorta för att gynna renskötseln, säger Horstkotte.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.