Salvioli

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: En intervju med FN:s särskilda rapportör Fabian Salvioli under hans besök i Sápmi i våras. Foto: Carl-Johan Utsi, TT/Adam Karls Johansson

Stark kritik mot Sverige i ny FN-rapport

Uppdaterad
Publicerad

Sverige får stark kritik på flera punkter i en ny FN-rapport.

Bland annat för att man inte har ratificerat ILO-169, konventionen om ursprungsfolk och stamfolk.

I mars var FN:s särskilda rapportör Fabian Salvioli och besökte Finland och Sverige.

Syftet med besöket var att undersöka hur länderna lever upp till de mänskliga rättigheterna när det gäller behandling av samer och tornedalingar.

Redan i samband med sitt besök sade Salvioli att han var chockad över att Sverige inte ratificerat ILO-169, konventionen om ursprungsfolk och stamfolk.

– Det här är ett viktigt instrument för ursprungsbefolkningar. Det chockade mig att ett land som Sverige, som är så noga med förpliktelser vad gäller mänskliga rättigheter i världen och internationella avtal, inte har ratificerat den, sa han till SVT Sápmi.

Nu har Salvioli kommit med sin slutrapport och rekommenderar där både Sverige och Finland att ratificera ILO-169.

Rapportören riktar totalt ett tiotal rekommendationer till Sverige, bland annat att förstärka och utvidga åtgärderna för att revitalisera samiska och meänkieli.

Han skriver också att Sverige behöver ”Anta åtgärder för att ta itu med, förebygga och stävja diskriminering, rasism och hatpropaganda mot samer och tornedalingar, kvener och lantalaiset, i enlighet med internationella normer om yttrandefrihet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.