Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Förskolan Norrskenet på Södermalm i Stockholm som riktar sig till familjer med bland annat samiskt sammanhang väntar fortfarande på barn som vill börja. Foto: SVT

Stockholms första samiska förskola saknar ännu barn

Uppdaterad
Publicerad

Personal är på plats, pedagogisk utrustning likaså. Böcker på samiska och meänkieli ligger i högar.

Det är bara ett som saknas – barnen.

– Det tar tid och vi vet att det finns barn som kommer komma, säger en förhoppningsfull Nik Märak som anställts som barnskötare i Stockholms första samiska förskola.

Förskolan ligger i en annan förskola på Södermalm. Norrskenet som avdelningen heter har allt på plats – personal och pedagogiskt material, men inga barn.

Den officiella invigningen hölls den 15 september och förskolan ska ha fokus på minoritetsspråken samiska och meänkieli.

– Det är inte helt förvånande. De som har sina barn inskolade på ett annat ställe kanske inte säkert byter över, säger biträdande rektor Anders Bengtsson.

”Kommer bli fantastiskt”

Lovisa Dahlberg med rötter från Tornedalen är förskollärare och ska tillsammans med Nik Märak driva verksamheten.

I väntan på det får de gå in i andra barngrupper och hjälpa till för Norrskenet med egen avdelning med både lavvo och sauna är en del en större förskola med andra avdelningar.

– Det kommer att bli fantastiskt, det är jag helt övertygad om, säger hon.

Barn efter årsskiftet

Nik Märak slår sig ner på golvet intill lavvon och hon manar alla som är intresserade att boka ett besök.

Flera småbarnsföräldrar till barn som är under året har tecknat sig i kön men kommer inte börja förrän efter årsskiftet. Det finns plats för fler.

– Kommunikationerna är bra hit även om man bor en bit iväg, säger Nik, som minns sin egen tid i Stockholm som småbarnsförälder. Då fanns inga förskolor likt denna.

Samiska föreningens ordförande har tidigare varit tveksam till processen kring beslutet om att starta en samisk förskola i stället för som hon hoppats på, en ambulerande verksamhet.

– Det är rätt svårt med Stockholm för de som inte har nära eller möjlighet att sätta sina barn på söder, säger Inger Axiö som också menar att samiska föreningen i Stockholm måste få vara med tidigare i stora beslut.

Följ med och titta på den nya förskolan i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.