Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den inhemska senatorn Lidia Thorpe kallade drottning Elizabeth II för en kolonisatör.

Svär trohet till Drottning Elisabeth II och kallar henne kolonisatör

Uppdaterad
Publicerad

Urfolkssenatorn Lidia Thorpe skulle upprepa trohetseden för ledamöterna i Australiens parlament på måndagen. Då höjde hon näven i luften och kallade drottningen för kolonisatör.

Thorpe var frånvarande från parlamentet förra veckan när andra senatorer officiellt svors in. På måndagsmorgonen skulle hon därför traditionsenligt svära trohet till drottningen. Men redan när hon gick över senatsgolvet höjde hon höger knytnäve i luften.

– Jag, oberoende medborgare Lidia Thorpe, svär högtidligt och uppriktigt att jag kommer att vara trogen och att jag svär sann trohet mot kolonisatören hennes majestät drottning Elizabeth II, säger hon.

– Du måste recitera eden som det är tryckt på kortet, säger Sue Lines, senatens talman.

Avsnitt 42 i den australiensiska konstitutionen säger att ”varje senator och varje medlem av representanthuset ska innan han eller hon tar plats avlägga och underteckna eden”.

”Flaggan representerar inte mig”

Thorpe beskrev även tidigare i sommar Australien som ett ”kolonialt projekt”.

– Den representerar koloniseringen av dessa länder, och den har ingen tillåtelse att vara här, det har inte funnits något samtycke, det har inte funnits något fördrag, så den flaggan representerar inte mig, sa Lidia Thorpe till Channel 10s The Project.

Thorpe sa att hon i parlamentet står ”för att ifrågasätta den olagliga ockupationen av det koloniala systemet i detta land”.

– Jag är här för mitt folk, och jag kommer att offra att svära trohet till kolonisatören för att komma in i media som jag gör just nu, sa hon.

En fråga för parlamentet

Professor Anne Twomey, konstitutionsexpert vid University of Sydney, säger att det är upp till parlamentet att besluta om eden skulle hindra någon från att ta sin plats som senator.

– Det är en fråga för ordförande att genomdriva paragraf 42 och eftersom detta är ett internt förfarande i parlamentet tror jag inte att det är något som skulle kunna verkställas inför en domstol, säger Anne Twomey till Guardian Australia.

Matt Thistlethwaite, ledamot av Australiens representanthus, sa förra veckan att svära trohet till drottningen var ”föråldrat och löjligt”.

– Det representerar inte det Australien vi lever i och det är ytterligare ett bevis på varför vi måste börja diskutera att bli en republik med vår egen statschef. Vi är inte längre britter, sa han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.