Samisk andlighet ska få mer utrymme i Svenska kyrkan

Publicerad

Präster som talar samiska och samisk musik – det kan snart bli vanligare inom Svenska kyrkan.

Det är i alla fall några av punkterna som samiska rådet nu arbetar med då samisk andlighet ska få mer plats i kyrkan.

–  Arbetet måste till slut utföras på församlingsnivå för att det ska bli någon märkbar skillnad, säger Erik-Oscar Oscarsson, ordförande i samiska rådet.

Erik-Oscar Oscarsson är präst och forskare med samiskt påbrå. Han satt själv satt vid koret förra året och tog emot kyrkans bekännelser om övergrepp mot den samiska befolkningen.

– Den 24 november var nog den största dagen i mitt liv, säger säger han.

Men det slutar inte bara med bekännelsen. Nu är han ordförande i det samiska rådet i Svenska kyrkan. De har nu som uppgift att se till att kyrkan inte bara ber om ursäkt – utan också arbetar aktivt för att införliva det samiska mer i församlingarna. 

Vill främja språket

De vill nu både främja språket och låta den samiska andligheten få mer plats i kyrkan.

Med att ta in samisk andlighet menar kyrkan att de ska ta mer hänsyn till vad som är viktigt för samer i det dagliga arbetet. Till exempel att skogen ofta är viktig för samer och att kyrkan behöver tänka på det som skogsägare. Men också att jojken ska få ta större plats i kyrkorummet och att fler gudstjänster ska arrangeras på samiska.

– Kyrkan ska mer aktivt stå upp för de samiskt viktiga frågorna, säger han och nämner ett exempel – när ärkebiskopen satte ner foten i den stridbara frågan om inställningen till en gruva i Gallok.

Har verktygen att förändra

Det har funnits flera lokala initiativ genom åren. Men nu hoppas Erik-Oscar Oscarsson att arbetet ska få förnyad kraft med en tydlig förankringen på riksplan.

– Nu har vi fått verktygen för att verkligen förändra och det ska bli en stor förändring de närmsta tio åren, säger han.

Hör Eric-Oscar Oscarsson i klippet om samiska rådets uppgift.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.