• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

Talma mot Talga ”En tuff och svår match”

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen inleds den huvudförhandling för Talgas gruvplaner vid Njunisvárri södra utanför Vittangi. Den så kallade grön omställningen ställs mot samers rätt till renbete.

– Det är först på torsdag som samebyföreträdare får säga sitt, viktiga röster och inget står över urfolkets rätt, understryker advokat Camilla Wikland.

Mark- och miljödomstolen vid Umeå tingsrätt har kallat till huvudförhandling i Luleå. I tio års tid har området varit i blickfånget för det företag som nu vill bryta grafit utanför Vittangi. Det är nu och fyra veckor framåt som domstol ska avgöra om företaget ska få miljötillstånd för sin planerade gruvverksamhet, en verksamhet som kan drabba Talma sameby i årtionden framöver.

Grafitmalm på 100 000 ton per år i 25 år är det tillståndsprövningen gäller, grafit som planeras användas i elbilsbatterier, sk batterianoder.

– Det blir en tuff match men inte mindre ett ingrepp i naturen för drabbade samer, säger advokat Camilla Wikland som företräder drabbade renskötande samer i området men säger sig ha starka argument.

– Vi har ett urfolk som skyddas tydligt av dom internationella konventionerna och det är vårt huvudnummer här. Vi måste på något sätt snäppa upp och vässa vår argumentation ytterligare och lägga på det här perspektivet med att det är en grön omställning, för det argumentet kommer att komma väldigt starkt från gruvbolagets sida i det här fallet. Men vi vet hur vi ska argumentera och vi har starka argument för att det ändå är rennäringen som ska få gå före och det är för att dom skyddas om dom internationella konventionerna.

Protester

Många i Vittangi som ställer sig kritisk till gruvetableringen vill vara på plats.

– Det är typiskt, det hålls långt ifrån platsen där vi bor, få kan ta ledigt från jobbet och åka ner till Luleå men vi är många som inte vill se någon gruva här, säger Hanna Råman i Vittangi som hoppas på tydliga fakta om hur marken och vattnet i området påverkas av exploateringen.

På företagets hemsida lovas 150 nya arbetstillfällen om företaget tillsammans med gruvbrytning också driver fabrik med framställning av sk batterianoder.

Naturskyddsföreningen för såväl Sverige som Finland kommer vara på plats i Luleå.

Tidigare kritik

Företagets strategi att börja med tillstånd för ett område och sedan utöka allteftersom har fått kritik.

– Man har sagt från bolagets sida att man inte ska behöva ta hänsyn till den gruvetablering som dom själva avser att fortsätta med som ligger i väldigt nära anslutning och det kommer vi argumentera hårt för att domstolen måste beakta den också, speciellt när det är samma bolag och vi vet ju, för samebyn är med i den processen att det är nära tills det kommer ytterligare ansökan om bearbetningskoncession och ansökan om miljötillstånd, säger Camilla Wikland.

Men Per-Erik Lindvall, styrelseordförande för Talga har tidigare förklarat sina tankar inför exploateringen och utvinningen av grafit:

– Det går att hitta tekniska lösningar som skapar trygghet i det att vi inte kommer påverka vattnet på något sätt som är menligt för omgivningen. Det viktiga för oss är att domstolen får se vårt underlag nu och att vi är öppna och transparenta utåt i det här, sa Per-Erik Lindvall till SVT Sápmi i somras.

Mark- och miljödomstolen kommer efter en månads förhandling avgöra frågan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.