Tomas Magnusson

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tomas Magnusson efter att han mottagit stipendiet i Jokkmokk. Foto: SVT

Tomas Magnusson årets Asa Kitok-sipendiat

Uppdaterad
Publicerad

Slöjdaren Tomas Magnusson från Mörsil är årets Asa Kitok-stipendiat. ”En dedikerad och erfaren sydsamisk slöjdare”, lyder en del av motiveringen.

– Man känner sig hedrad, det är ett fint pris, säger han till SVT Sápmi.

På onsdagen offentliggjorde Sámi Duodji att Tomas Magnusson är Asa Kitok-stipendiat 2025.

Tomas Magnusson har sedan 2011 varit yrkesverksam slöjdare på heltid och han har ställt ut sin duedtie/slöjd på flera utställningar genom åren.

– Man fick som en nytändning i sitt arbete med det här priset, säger han till SVT Sápmi efter att han mottagit stipendiet under onsdagen.

Magnusson har slöjdat sedan tonåren men mer och mer på senare år. Han är utbildad på Samernas folkhögskolas trä och hornslöjds linje i Jokkmokk.

Själv konstaterar han att hans främsta inspirationskälla är naturen och den traditionella sydsamiska slöjden. Han slöjdar mestadels i trä och horn som till exempel knivar, kosor, skålar och askar.

”För slöjdtraditionen vidare till nya generationer”

En del av motiveringen lyder:

”Tomas Magnusson är en dedikerad och erfaren sydsamisk slöjdare som har ägnat över ett decennium åt att bevara och utveckla den traditionella sydsamiska hårdslöjden. Hans arbete som både slöjdare och lärare vid Samernas utbildningscentrum i Jokkmokk visar hans djupa engagemang för att föra slöjdtraditionen vidare till nya generationer. Genom undervisning och kurser har han bidragit till att stärka det kulturella arvet och säkerställt att de traditionella kunskaperna lever kvar.”

Sámi Duodji Sameslöjdstiftelsen har sedan 2005 delat ut ett arbetsstipendium till minne av Asa Kitok och är Sámi Duodjis finaste utmärkelse.

Stipendiet tilldelas slöjdare som uppvisar en mycket god konstnärlig och hantverksmässig kvalité och uppgår 2025 till 75 000 kr.

Asa Kitok föddes 1894 i Sörkaitums sameby och arbetade aktivt med rotslöjd. Hon hjälpte också till att sprida kunskapen kring samisk rotslöjd – en kunskap som var nära att försvinna i början av 1900-talet.

Stipendiater genom åren

2025: Tomas Magnusson

2024: Doris och Sven-Åke Risfjell

2023: Lena Viltok

2022: Lise Tapio Pittja

2021: Kristoffer Åström / Katarina Spik Skum

2020: Karin Wasara / Ingemar Israelsson

2019: Gunhild Tjikkom

2018: Per-Stefan Idivuoma

2017: Fia Kaddik

2016: Fredrik Prost

2015: Marianne Enoksson

2014: Lena Sandberg Johansson

2013: Folke Fjällström

2012: Nils-Johan Labba

2011: Britta Marakatt-Labba

2010: Randi Marainen

2009: Per Aira

2008: Erica Huuva

2007: Solveig Labba

2006: Lena Krihke Persson

2005: Jon Tomas Utsi

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.