Kalvmärkning i Gällivare skogssamebyi fjol Foto: Linda Hermansson/SVT

”Stora och fina” – rapporten om årets kalvar

Uppdaterad
Publicerad

Nu börjar flera samebyar vara klara med årets kalvmärkning. SVT Sápmi ringde upp ett antal samebyar i Sápmi som har avslutat kalvmärkningen, och alla som SVT Sápmi pratade med vittnade om samma sak. Årets kalvar är stora och fina och procentuellt betydligt bättre än i fjol.

De flesta samebyar SVT Sápmi är i kontakt med, säger att orsaken bakom kalvprognosen är: bra vinter och tidig vår. Vintern var mildare och våren tidig, vilket innebar fler barmarker och mat för renen. Allt från hänglav i tornedalsskogarna till löst bete allra högst upp i norr, har gett goda förutsättningar för de bärande vajorna.

Sluppit ha renarna i hägn

– Vi har inte behövt ha renarna i hägn utan de har kunnat gå fritt när det varit så pass bra förhållanden, säger Ulf Blind från Vittangi sameby.

Men även om förutsättningarna varit bättre än mot förra året så finns hotet från rovdjuren och därför är det svårt att uppskatta hur renantalet blir i slutändan. Till hösten visar det sig – hur många kalvar som har överlevt.

– Vi får se till hösten hur många som är kvar, säger Peter Andersson från Idre sameby

Udtja-ordförande instämmer

– Nu hoppas vi på att kalvarna får vara ifred för rovdjur, eftersom vi har väldigt mycket björn här. Men det har ändå varit en bra sommar, säger ElliKari Grufvisare, ordförande i Udtja Sameby. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.