Företaget Dragon Mining har ansökt om att bryta guld i dagbrott och under jord i en omfattning av 500 000 ton malm per år. Malmen skulle transporteras med lastbil till bolagets anrikningsverk i Svartliden ca tre mil bort.
Mark- och miljööverdomstolen beslutade i veckan att inte ta upp frågan. Domen om ett nej till planerna gäller alltså fortsatt.
– Det känns ju jättebra naturligtvis. Mark och miljödomstolens dom är välskriven och innebär att rennäringen har det skydd den ska ha, säger Lisa Omma, styrelsemedlem i Vapsten sameby.
Domstolen värnar byar och rennäring
Mark- och miljödomstolens dom som kom i somras och som överklagades av gruvbolaget sa att transporterna, som skulle passera ett antal byar, skulle innebära för stora säkerhetsrisker för oskyddade trafikanter.
Domstolen ansåg också att rennäringen i området sedan tidigare är ansträngd av vindkraftparker och skriver att gruvbrytningen skulle innebära att en uthållig rennäring i området riskerar att förloras.
– Det är så många projekt och samråd hela tiden. Därför betyder det här beskedet mycket. Men vi kan inte pusta ut än, de kan fortfarande överklaga, säger Lisa Omma.
Sannolikt att beslutet överklagas
Den elfte april är sista dag att överklaga till Högsta domstolen. Josh Stewart, projektledare för Fäboliden vid Dragon mining, skriver i ett mejl-svar till SVT Sápmi att det är sannolikt att de överklagar beslutet om prövningstillstånd.
”Det är sannolikt att vi gör så. Det är också möjligt för bolaget att ansöka om tillstånd på nytt med de nya ändringar och nya förslag på begränsningar, åtgärder och villkor som kan behövas för att erhålla tillstånd”, skriver han.
Enligt gruvbolaget kan gruvan samexistera med övriga intressen ”på ett acceptabelt sätt”. Stewart konstaterar att staten redan har pekat ut fyndigheten som ett riksintresse för mineralutvinning och att de är förvånade över beslutet.
Kommunledningen har stöttat planerna på guldbrytning. Kommunalrådet Roland Sjögren (KD) säger till SR Västerbotten att han är förvånad över beskedet.