• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Bergvik i Söderhamns kommun, Gävleborgs län. Det brinner kraftigt i ett radhus. Räddningsledaren uppmanar människor och trafik i området att hålla sig borta. Information om händelsen kan fås på restaurangen vid Bergviks IP. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Gävleborg.

Arkivbild på en varg. Foto: Junge, Heiko

Vargar rymde – nu överväger renskötare polisanmäla Polar Park

Publicerad

Två vargar är fortfarande på rymmen i Norge.

Nu överväger renägare att polisanmäla djurparken.

– Risken för skador är enorm, säger Nils Ante Oskal Eira, till NRK Sápmi.

I måndags rymde fem vargar från djurparken Polar Park i Bardu i Norge. Tre av vargarna kunde fångas in hyfsat omgående men två är fortfarande på rymmen.

Enligt polisen och djurparken är vargarna inte farliga men nu är renägare oroliga.

– Även om det här är vargar som föddes i fångenskap så är det ändå en varg. Risken för skador är enorm, säger Nils Ante Oskal Eira, styrelseledamot i Gielas renbetesområde, till NRK Sápmi.

Han berättar vidare att man är oroliga för att rutinerna på djurparken är för dåliga och man överväger att polisanmäla Polar Park.

– Vi har övervägt om vi ska polisanmäla för att få en extern utredning om hur stängslen är uppsatta, vem som inspekterar stängslen och om det finns någon extern som kontrollerar att stängslen stämmer överens med krav och regelverk, säger han.

Ragnar Norum är styrelseordförande i Polar Par och säger att de har en stor förståelse för hur människor reagerar på att vargarna är på rymmen.

– Vi har säkra stängsel och yttre stängsel för att hindra djur från att ta sig ut ur en djurpark. Det får inte hända. Men nu har det hänt, och vi är mycket ledsna över att det upplevs som utmanande för renägare och fårägare, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.