• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Andreas Löwenhöök (M), ordförande i samrådet med minoriteter i Skellefteå och ledamot i kommunstyrelsen om varför man har polisanmält. Foto: Magnus Lejhall/TT

Ville starta samiskt centrum – polisanmäls av Skellefteå kommun

Uppdaterad
Publicerad

En förening ville etablera ett samiskt upplevelsecentrum i Skellefteå.

Men nu har man i stället blivit polisanmälda för försök till bedrägeri.

– Det är helt befängt, säger en av kontaktpersonerna i föreningen.

En ny förening har ansökt om närmare 500 000 kronor i bidrag från Skellefteå kommun. Ansökan handlar om att man vill kunna genomföra en förstudie.

– Vi ville undersöka om det fanns intresse för att etablera ett samiskt upplevelsecentrum med fokus på samisk kultur med andra aktörer i närområdet, säger en kontaktperson för föreningen till SVT Sápmi.

Föreningen blev i våras beviljat 468 000 kronor från Region Västerbotten där pengarna skulle betalas ut under förutsättning att Skellefteå kommun också sa ja.

”Helt befängt”

Men nu har kommunen avslagit ansökan och i stället polisanmält föreningen med misstanken om bedrägeri eller försök till bedrägeri.

– Det är helt befängt och jag tycker bara det är jättedåligt att det har slutat så här.

Andreas Löwenhöök (M), ordförande i samrådet med minoriteter i Skellefteå och ledamot i kommunstyrelsen om varför man har polisanmält.

– Det har kommit in en ansökan till kommunen där man söker om medel om en mötesplats för samer och andra nationella minoriteter. Och i beredningen i det ärendet har vi funnit uppgifter som gör att vi har valt att polisanmäla, säger han.

”Tittat väldigt noga”

I sin ansökan skriver bland annat föreningen att man har skrivit avtal med flera andra aktörer som vill vara med i projektet. Men när kommunen begärde ut avtalen så visade de sig inte finnas. I stället hade föreningen enbart haft muntliga kontakter med företag.

Skellefteå kommun menar därför att den nu polisanmälda föreningen försökte vilseleda de kommunala beslutsfattarna.

– Vi har tittat på den här ansökan väldigt noga och det har också framkommit kritik från den lokala sameföreningen och det tillsammans med de uppgifter som våra tjänstepersoner i kommunen har funnit har föranlett en polisanmälan, säger Löwenhöök.

Skellefteå sameförening, som också yttrat sig om ansökan, känner inte till den polisanmälda föreningen.

– Vi fick en fråga om vi kände till den här föreningen och om det är något vi har blivit kontaktade för och har något samröre med. Men ingen har hört talas om det här i föreningen och vi har inte fått någon förfrågan om att delta i något sådant här heller, säger Susanne Pingi Avander, ordförande i Skellefteå sameförening.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.