Eva-Alida Eliasson

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Eva-Alida Eliasson, till vardags i Umeå IK, om hur det är att göra landslagsdebut för Sápmi. Foto: SVT

Sápmi vinner VM-guld i fotboll – efter rysare i Bodø

Uppdaterad
Publicerad

Sápmi tog VM-guld på hemmaplan i Bodø.

Men vinsten satt hårt inne.

Efter att de samiska damerna inte hade släppt in ett mål på hela VM – så blev det plötsligt svettigt under finalen på lördagseftermiddagen.

Slutresultatet var ingen överraskning.

De flesta hade väntat sig en samisk uppvisning efter att Sápmi gått genom hela gruppspelet i Conifa-VM utan att släppa in ett mål. När de mötte finalmotståndarna Tamil Eelam tidigare i veckan vann de med hela 8-0.

Men det var ett helt annat Tamil Eelam som dök upp på lördagen.

Kalldusch i 13:e minuten

Sápmi ägde bollen från första stund. Men tamilerna försvarade med allt de hade. Det här var som att möta Tyskland på 1990-talet. Eller Grekland under fotbolls-EM 2004. Sápmi passade runt, runt, men kom inte förbi muren av tamiler framför dem.

I stället kom kallduschen i 13:e minuten när Tamil Eelam kom upp till kontring och lobbade bollen över målvakten Marja Hætta Holmestrand. Tamilerna firade målet som om guldet redan var säkrat. Och de samiska damerna fick plötsligt känna på hur det är att ligga under i en fotbollsmatch.

Målvakten tog straffen

Sedan fortsatte det som det började. Sápmi fortsatte äga bollen. De fick en frispark från vänster. En frispark från höger. Hörnorna kom och gick. Men Sápmi lyckades inte ta sig igenom den tamilska muren.

Det skulle dröja ända till den 71:a minuten innan proppen äntligen gick ur. Sápmi fick straff efter en olycklig hands av en tamilsk försvarare. De skickade fram målvakten Marja Hætta Holmestrand som slog bollen säkert i vänstra hörnet. Kort senare nickade Eva Alida Eliasson in 2-1 efter en hörna. Och slutresultatet var fastställt.

De samiska damerna har nu vunnit guld båda gångerna turneringen har arrangerats. Nu för första gången även på hemmaplan.

– Det känns super, jag är så glad och stolt, säger Eva Alida Eliasson till Sameradion.

CONIFA-VM

Conifa, är motsvarigheten till Fifa fast för stater, minoriteter, statslösa folk och regioner som inte är med i Fifa.

Motståndarna i VM-finalen Tamil Eelam är den självständiga stat som folkgruppen talimerna kämpar för att upprätta i de norra och östra delarna av Sri Lanka.

Utöver dem mötte Sápmi även Szeklerlandet tidigare under VM. Szeklerlandet är en region i centrala Rumänien som befolkas av Szekler.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.