De två scenarierna presenteras inte som prognoser utan som möjliga förlopp som kan agera underlag för planering inom hälso- och sjukvården, enligt Folkhälsomyndigheten. I båda fallen kan smittspridningen av covid-19 öka mot slutet av sommaren och fortsätta stiga under september.
– Man ser ofta en topp i andra luftvägsinfektioner just när skolan startar och man ses igen. Så det är troligt att covid beter sig på ett liknande sätt för det har samma smittspridningsmekanismer, säger Sara Byfors, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten.
Lägre topp än i vintras
Sedan 9 februari har de flesta av restriktionerna varit avvecklade och vi umgås mer som innan pandemin. Trots att smittspridningen kan öka i augusti är det inte troligt att den kommer hamna på samma nivåer som i vintras, enligt Sara Byfors. Det här tack vare att många varit sjuka och vaccinerat sig flertalet gånger.
– Så vi tror inte att det blir lika omfattande smittspridning, men det beror också på om det är de här varianterna nu som sprids eller om det kommer in nya varanter.