Blixtnedslag, munskyddsguide och ett vattenfattigt Venedig. Det är tre av de mest sedda klippen på SVT Nyheter 2021. Foto: Privat/Isabell Ehnlund, SVT, Reuters

Här är SVT Nyheters mest sedda klipp 2021

Uppdaterad
Publicerad

Dansande blåljuspersonal, väderfenomen och en ockupant i Villa Kassman – det är några av de klipp som lockat flest tittare på SVT Nyheter under året.

Här kan ni se de tio mest sedda klippen i år.

Den fallande vattenflaskan

En petflaska som ramlar ner från en hylla – och hoppar upp igen. Om klippet är fejk eller äkta, det låter vi vara osagt, men enligt Patrik Nordqvist, fysiker vid Umeå universitet krävs att flera saker sker slumpvis och samtidigt.

– Om det är äkta så är det bland det coolare jag har sett på nätet, konstaterar han.

Ett Venedig utan vatten

Gondoler och båtar som ligger på botten av Venedigs kanaler, så såg det ut i februari när vattnet sjunkit med 48 centimeter.

Tåg kraschar in i gasbuss

I mars fick en gasbuss stopp på en järnvägsövergång på Hisingen. Freddy Persson var på plats och samtidigt som bommarna gick ner och ljudsignaler gick ut började han filma. Trots dramatiken skadades ingen allvarligt i samband med krocken.

– I nästa stund hörde jag tåget som tutade och gnisslet från bromsarna. Och sen såg jag tåget köra rätt in i bakre delen på bussen. Det sa bara pang! berättade han efter den dramatiska händelsen.

Ockupanten i slottet Villa Kassman

Det förfallna och anrika slottet Villa Kassman utanför Lidingö fick ny ägare i mars, men huset visade sig vara bebott. Ockupanten Leif hävdade sin rätt till slottet och vägrade flytta.

– Jag får hävda min besittningsrätt så länge tills jag kan försöka hävda min rätt i domstol, sade han när SVT gjorde besök i slottet.

Här fångas blixten på film – framför bilen

I en bil på E45 i höjd med Lödöse sitter Isabell Ehnlund en sommardag i juli. Regnet smattrar på vindrutan och Isabell börjar filma när en blixt plötsligt slår ner framför bilen.

– Det var häftigt, men lite läskigt eftersom det var så nära, berättade Isabell.

Här räddar pappan djurskötare från alligatorn

Under ett barnkalas på ett reptilcenter i Utah, USA, biter alligatorn ”Darth Gator” tag om en djurskötares arm och drar ner henne i vattnet.

En av papporna ropar på hjälp och kastar sig sen själv in i bassängen och upp på alligatorn tills den släpper skötarens arm.

Blåljuspersonalens danssuccé

Räddningstjänsten och ambulanspersonalen på Öjersjö brandstation tog sig an den virala dansutmaningen Jerusalema challange. Det ledde till ett videoklipp som delades tusentalsgånger på sociala medier.

– Vi hade inte riktigt förväntat oss så här stor respons. Det är fantastiskt roligt att folk uppskattar det, berättade brandmannen Martin Platerud.

Flodvågen i Huså

Skyfall och plusgrader i Västjämtland i mitten på december ledde till att en ispropp lossnade och ån genom Huså svämmades över. Anders Abrahamsson lyckades fånga flodvågen på film.

– Den kom väldigt nära hus och bilar och ett tag trodde vi att landsvägsbron nere vid Kallsjön skulle dras med. Men vattnet forsade bara över som tur var, berättade han.

Snabbguide till hur du sätter på munskyddet korrekt

Under rådande pandemi så är kanske denna video inte helt otippad som bland de mest sedda.

På 59 sekunder blir du guidad till hur ett munskydd ska sättas på enligt konstens alla regler.

Ljusfenomenet över Sverige

Jennie Roslund brukar promenera i Vissträsk by för att titta efter norrsken, men i september fångade hon i stället något helt annat med kameran. Och 19 dagar senare får hon syn på det igen.

– Det var inte så mycket norrsken, men återigen, något som plötsligt dök upp på himlen och försvann lika fort igen, berättade Jennie Roslund om ljuset som synts över stora delar av Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.