Egenföretagaren Ludvig Linse från Stockholm är en av de som fått brev från företaget Nummerupplysningen.
– Det såg ut precis som ett deklarationspapper från Skatteverket, säger Ludvig Linse till SVT Nyheter.
På kuvertet stod med fet stil ”Vänligen returnera snarast”.
Uppsatt på två varningslistor
Men det var inte ett brev från någon myndighet utan ett erbjudande om ”förtursexponering” på företagets egen sajt. Av det finstilta framgår att den som skriver på förbinder sig att betala 5895 kronor per år i minst två års tid.
Företaget är registrerat i Estland och uppsatt på såväl Svensk Handels som organisationen Förenade Bolags varningslistor.
Ludvig Linse skrev inte på blanketten men han vill ändå varna andra.
– Jag hade ju känt mig lurad om jag hade gått på det. Nu blev jag mest irriterad för jag tycker det är ett fult och oärligt sätt att göra business på.
Tvister
2013 förlorade Nummerupplysningen två tvister i svensk tingsrätt. I samband med det pausades verksamheten och utskicken togs över av snarlika Bolagsupplysningen.se – även det ett estniskt företag. Det bolaget har slagit rekord i antalet anmälningar till organisationen Svensk Handel.
– Vi har aldrig tidigare haft ett företag på vår varningslista som genererat så många klagomål, säger Per Geijer, säkerhetschef på Svensk Handel.
Oklart vem som står bakom
På Förenade Bolag oroar man sig nu för att de två bolagen verkar vara verksamma parallellt.
– Det är farligt för att mottagaren har svårt att skilja verksamheterna åt, säger Ludvig Isacsson, pressansvarig.
Vem som står bakom Nummerupplysningen är oklart. På bolagets estniska organisationsnummer finns ingen information tillgänglig. Vem som är bolagets betalningsmottagare är också oklart, men tidigare har faktureringarna skötts av Nord Faktura AB, som drivs av Ingrid Ilsjan. Hon är också chef för Bolagsupplysningen.
”Ingen bluff”
När SVT Nyheter ringer Nummerupplysningens kundtjänst och utger oss för att vilja komma till Bolagsupplysningen får vi först höra att vi kommit fel. När vi frågar efter Ingrid Ilsjan bryts snabbt samtalet.
Men så här kommenterade Ingrid Ilsjan anklagelserna om bedrägeri när SVT Halland nådde henne i våras:
– Det är ingen bluff. Tjänsten finns. Avtalen har vi skickat. I informationen står det vad det innehåller, sade Ingrid Ilsjan då.
Enligt både Svensk Handel och Förenade Bolag har Nummerupplysingen förfinat sina metoder sedan de var aktiva för ett par år sedan. På blanketten har det gjorts tydligare att det handlar om ett erbjudande, men man har också lagt till att tvister ska prövas av estnisk domstol.
– Det innebär att man behöver ett ombud som kan estnisk rätt och även ökade kostnader för resor. Dessutom är det så att man kan bli dömd i sin frånvaro om man inte infinner sig och eftersom en sådan dom gäller även i Sverige så har företaget rätt att kräva in skulden via kronofogden, säger Ludvig Isacsson.
Svensk Handel: ”Bestrid fakturor”
Per Geijer på Svensk Handel tycker ändå att alla som känner sig lurade bör bestrida eventuella fakturor.
– De hotar med estnisk tingsrätt och det blir många oroliga över. Men de räknar ofta med att företagaren inte orkar bråka och det är det som gör att de här företagen överlever år från år. Man gör en samhällstjänst genom att bestrida.
Men det bästa skyddet för den enskilde är ändå att läsa igenom avtalet noga.
– Försiktighet är det bästa motmedlet. Som företagare är du skyldig att veta vad du ingår för avtal, säger Ludvig Isacsson.