Foto: TT

Seko säger nej till senaste budet

Uppdaterad
Publicerad

Problemen för tiotusentals tågresenärer fortsätter. Fackförbundet Seko sade nej till medlarnas bud på torsdagen. Och nu varslar andra fackförbund om sympatiåtgärder.

Vid klockan 19 i kväll kom svaret att Seko tackar nej till det senaste budet från medlarna. Risken för att strejken utvidgas till midsommar ökar. I ett pressmeddelande skriver Seko att man vill ta kampen nu och att budet var oacceptabelt.

– Budet saknar helt lösningar på missbruket av timanställningar. Våra medlemmar lever i en verklighet med otrygga anställningar haär och nu. De kan inte vänta på att denna fråga ska lösas någon annan gång. Vi kräver att missbruket stoppas nu. annars fortsätter och utvidgas strejken, säger Sekos förbundsordförande, Janne Rudén.

Tågstrejk i Sydsverige

Utvidgad strejk

Konflikten gäller fackets krav på ett tak hur många timmar som tågoperatören Veolia i Skåne får täcka upp med timanställda och ett centralt avtal om att timanställda, som arbetat ett år, ska erbjudas tillsvidareanställning.

– Vi har under förhandlingarna och i kontakter med medlarna varit väldigt tydliga med vad som krävs för att vi ska kunna komma överens om ett avtal. Vi har till och med skalat av våra ursprungskrav för att få ett avslut på konflikten. Medlarna har i sitt bud inte lyckats fånga in någon av våra kärnfrågor. Nu ligger ansvaret hos medlarna och Almega att lägga fram förslag som stoppar missbruket av deltider och timanställningar, säger Valle Karlsson, avtalssekreterare på Seko.

Tågstrejken har nu pågått i två veckor. Personal vid Öresundstrafiken är sedan tidigare uttagna i strejk. Seko har beslutat om att ta ut pendeltågen i Stockholm i strejk från den 20 juni, även Krösatågen kommer att tas ut i strejk då.

Almega besvikna

Almegas förhandlingschef, Beata Hammarskiöld, säger att de tackade ja till medlarnas bud och Seko tackade nej.

– Jag är oerhört besviken. Om vi inte ska förhandla med varandra, hur ska vi då kunna lösa det här.

Tidigare varslade IF Metall om sympatiåtgärder. Från klockan sju på morgonen den 26 juni lägger facket ned allt arbete vid verkstaden på Strömma Turism & sjöfart. Även Hotell- och restauranganställdas förbund (HRF)  har varslat om sympatiåtgärder genom att från den 25 juni blockera all cateringservice till SJ.

Konfliktens ursprung

Det som utlöste konflikten var att det franska tågbolaget Veolia sade att de skulle säga upp 250 av Sekos medlemmar och sedan återanställa dem på deltid eller timanställning, säger Seko. Veolia menar att antställningsformen ger dem flexibilitet vid arbetstoppar. Veolia tog över driften av Öresundstågen 2011 efter att det danska bolaget DSB First hotats med konkurs. Enligt Seko erbjöd sig det franska tågbolaget att ta över trafiken till ett ännu lägre pris.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tågstrejk i Sydsverige

Mer i ämnet