Live

Sverige får en ny regering

Riksdagen har sagt ja – Ulf Kristersson (M) blir ny statsminister i Sverige. Det står även klart vilka som ingår i den nya regering. SVT rapporterar direkt.

Riksdagen har sagt ja – Ulf Kristersson (M) blir ny statsminister i Sverige. Det står även klart vilka som ingår i den nya regering. SVT rapporterar direkt.

Valet 2022

Överblick

Pinnat inlägg

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Pourmokthari (L) i Aktuellt: Liberalerna har sina åsikter - men jag tillhör regeringen

Reduktionsplikten är något Liberalerna länge varit för, men den tillträdande regeringen har gjort klart att den skall hållas till ett minimum. Men enligt Sveriges nya miljö- och klimatminister är liberal politik en sak - och regeringspolitik en annan.

- Liberalerna har sina åsikt, men jag tillhör en regering som ska driva igenom Tidöavtalet och mycket annan politik. Och en del i det är att plocka bort reduktionsplikten, säger Romina Pourmokthari (L) i Aktuellt.

Kritik mot ändringar

Klimatpolitiska rådets ordförande Cecilia Hermansson säger till SVT att hon ser det som väldigt osannolikt att Sverige ska kunna nå klimatmålen för 2030 om regeringen genomför den sänkning av reduktionsplikten som man utlovat. I Tidöavtalet nämns heller inte klimatmålen för varken 2030 eller 2045.

Men Pourmokthari säger att målen fortfarande gäller.

- I Tidöavtalet står det att vi ska driva en ambitiös klimat- och miljöpolitik och jag har ingen intention att gör något annat.

Kritiserar tidigare regeringar

Enligt henne handlar det om att driva en klimatpolitik som inte försvårar för människor i vardagen. Hon ger den klimatpolitik som drivits av tidigare regeringar underkänt, och menar att den saknat vetenskaplig grund.

- Man har lagt ner kärnkraftverk och den som laddat sin statligt subventionerade elcykel har fått göra det med el tillverkad med olja. Vi vill se vad vetenskapen säger och vad som kan få ner utsläppen.

Pinnat inlägg
Rebecka Fallenkvist (SD) skriver själv på Instagram om den senaste tidens händelser. Foto: Skärmdump/Instagram

Fallenkivst (SD) lämnar uppdrag i Region Stockholm

Rebecka Fallenkvist (SD) togs ur tjänst som programledare på partiets mediekanal Riks efter sitt kritiserade inlägg om Anne Frank. Nu lämnar hon även sitt uppdrag i regionen, skriver hon på Instagram:

"Givet att jag inte vill att den senaste tidens händelser på något sätt ska påverka arbetet för vår grupp i SD Region Stockholm, har jag därför i samråd med partiet beslutat att kliva av mitt förtroendeuppdrag i region Stockholm."

Hon skriver även att hon nu kommer att ägna sig åt "andra arbetsuppgifter" som gör att hon "slipper vara lika publik".

Samtidigt rapporterar Aftonbladet att Fallenkvist fått en ny tjänst inom partiet. Enligt uppgifter till tidningen har hon nu omplacerats till SD:s ekonomiavdelning.

I sitt inlägg på Instagram kallade Fallenkvist Anne Frank, som dog i ett koncentrationsläger under andra världskriget, för "sedeslös" och "kåtheten själv".

Markerad händelse

Pourmokthari (L) tar avstånd från Widdings (SD) uttalanden

På onsdagen hölls en debatt om klimatet i riksdagen, där Sverigedemokraternas nyvalda ledamot Elsa Widding sa att hon ansåg att det saknas vetenskapligt stöd för att det pågår en klimatkris.

Sveriges nya klimat- och miljöminister Romina Pourmokthari (L) reagerar starkt på uttalandena.

- Det är vetenskapsförnekande. Jag blir upprörd, det finns så många människor som drabbas av klimatkrisen och det är respektlös att uttala sig såhär.

Markerad händelse

Miljöpartiet KU-anmäler statsministern

Miljöpartiet KU-anmäler statsminister Ulf Kristersson (M) för att han i regeringsförklaringen påstod att Sverige blev en nästan fossilfri industrination efter åtgärder som genomfördes på 1970-talet.

Uttalandet har tidigare kritiserats både av experter och oppositionen.

"Att statsministern sprider bilden av att Sverige vid något tillfälle under sin moderna politiska historia skulle varit "nära" fossilfrihet stämmer inte. Detta används för att rättfärdiga en politik som leder till kraftigt ökade utsläpp", säger Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi i ett pressmeddelande.

Roger Hildingsson, som forskar om miljö- och klimatpolitik vid Lunds universitet, har tidigare sagt till TT att Kristerssons uttalande skarvar ordentligt på sanningen.

(TT)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Kulturministern ångrar "olycklig formulering"

Sveriges nya kulturminister Parisa Liljestrand (M) beskrev i en intervju med SVT sig själv som "litterturvetare i grund och botten". Hon har dock inte studerat litteraturvetenskap, vilket SVT tidigare rapporterat.

Enligt hennes examensbevis från Uppsala universitet har Liljestrand en lärarexamen med inriktning svenska och religion. Exempel på delkurser inom utbildningen är "prosaläsning" och "litteraturläsning".

Via sin pressekreterare förklarar hon nu i ett skriftligt uttalande till TT att hon inte menade att utge sig för att vara litteraturvetare.

"Det var en olycklig formulering. Jag är medveten om att det inte är samma sak som litteraturvetenskap och beklagar därför den olyckliga formuleringen", säger hon.

(TT)

Vem är Sverige nya kulturminister? Se i klippet nedan.

Markerad händelse

Regeringens vårdplaner får kritik av experter

Flera av de vårdreformer som regeringen har lovat inom ramen för Tidöavtalet kommer inte att kunna genomföras.

Den bedömningen gör flera experter som DN har pratat med.

– Det är mycket regeringen vill göra, men risken är att vi får en massa småprojekt i stället för att fokusera på att vi får ett sjukvårdssystem som fungerar, säger Annika Wallenskog, chefsekonom vid SKR, till DN.

Bland regeringens löften ingår bland annat ett förstatligande av sjukvården, utbyggd primärvård, kortare vårdköer samt ett gemensamt digitalt system för vård och omsorg.

Men det ekonomiska läget väntas bli tufft för landets regioner, som ansvarar för sjukvården, under nästa år till följd av inflation och höjda el- och bränslepriser vilket bedöms slå hårt mot verksamheterna. Även regionernas personalbrist väntas förvärras, enligt SKR:s prognoser.

– Det kommer inte att finnas utrymme att göra allt som nämns i avtalet. Man måste välja helt enkelt, säger Lars Heikensten, ordförande i Finanspolitiska rådet, till DN.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Migrationsministern: "Ska inte sätta dit utsatta människor"

- Ett paradigmskifte kommer nu att ske inom svensk migrationspolitik, sade statsminister Ulf Kristersson (M) under sin regeringsförklaring i riksdagen i tisdags.

Den som har fått huvudansvaret för att leda Sverige igenom paradigmskiftet är Maria Malmer Stenergard (M), ny migrationsminister i Ulf Kristerssons regering.

- Sverige har under väldigt lång tid haft en mycket hög invandring. Om man tittar på de senaste tio åren så har vi haft dubbelt så många asylsökande som de nordiska grannländerna tillsammans, samtidigt som inte har haft en plan för hur integrationen ska fungera, säger Maria Malmer Stenergard.

I det 62 sidor långa Tidöavtalet - samarbetsavtalet mellan M, KD, L och SD - ägnas hela 19 sidor åt integration och migration.

Den nya regeringen vill bland annat utreda möjligheten att utvisa utländska medborgare på grund av bristande "vandel".

- Om man har samröre med ett kiminellt gäng och inte försörjer sig på ett hederligt sätt till exempel så skulle det kunna vara en sådan grund, säger Malmer Stenergard.

I Tidöavtalet tas bland annat prostitution upp som ett exempel på bristande "vandel".

- Det handlar inte om att vi ska sätta dit utsatta människor, som är sjuka eller prostituterar sig, utan i dagens samhälle handlar det snarare till exempel om de som har samröre med ett kriminellt gäng.

Så det gäller inte de prostituerade kvinnorna?

- Nej, det är inte det vi tar sikte på här, utan det vi gör är att vi nämner hur lagstiftningen såg ut tidigare, där var det en sådan omständighet. Det här någonting som man måste titta på väldigt noga, säger Malmer Stenergard.

Markerad händelse

Bo Broman (SD) ny ordförande i Riksbanksfullmäktige

Sverigedemokraten Bo Broman blir ny ordförande i Riksbanksfullmäktige. Det beslutet väntas fattas på ett möte i morgon, fredag, rapporterar SvD.

– Det är tanken, att det är jag som ska bli riksbanksfullmäktiges ordförande, säger Bo Broman till tidningen.

Bo Broman, som har varit riksdagsledamot sedan 2018, har bland annat en bakgrund som SD:s ekonomichef och har suttit riksbanksfullmäktige i fyra år.

Att han tar klivet upp som ordförande innebär att det är första gången en Sverigedemokrat innehar posten, berättar han.

– Det är en stor ära. Jag har ju suttit i riksbanksfullmäktige i fyra år, så jag har ju skaffat mig lite erfarenhet, säger han till SvD.

Markerad händelse

Magdalena Andersson gick vilse - hamnade hos SD: "Hon såg förvånad ut"

Först lämnade Magdalena Andersson över regeringsmakten till Ulf Kristersson - och i tisdags gick hon vilse i riksdagshuset och hamnade på Sverigedemokraternas riksdagskansli.

– Plötsligt stod hon i vårt pentry och letade efter bestick, säger en källa på SD:s kansli till SVT Nyheter.

En anställd på SD:s kansli berättar:

– Hon kom in på mitt rum och frågade vem jag var och vad jag gjorde. Och jag svarade att jag jobbar med mediafrågor. Hon såg förvånad ut, som att hon inte kände igen mig.

Magdalena Andersson (S) och en medarbetare hade av misstag åkt till våning fem i Ledamotshuset där Sverigedemokraterna numera har sitt partikansli.

De två socialdemokraterna skulle äta medhavd lunch och var på jakt efter bestick och märkte inte att dom hamnat helt fel. Socialdemokraternas partikansli ligger nämligen numera på våning tre och fyra i det nyrenoverade Ledamotshuset vid Mynttorget i Stockholm där också Sverigedemokraterna nyligen flyttade in - men på våning fem och sex.

– Det ser precis likadant ut som hos oss. Vi hamnade fel. Men man kan ju undra hur vi kom in, hur det kunde ske, säger en S-källa.

Ja, hur kom ni in? Var det Säpo som släppte in er?

- Våra kort fungerar inte där, säger S-källan som inte vill kommentera det hela mer.

Riksdagens pressavdelning säger till SVT Nyheter att kortbehörigheter är en del av riksdagens säkerhetssystem och vill inte kommentera detaljer kring det.

SD-ordförande Kent Forschner-Hell i Borlänge utesluts ur partiet

Sverigedemokraternas gruppledare i Borlänge, Kent Forschner-Hell, utesluts ur partiet. Det rapporterade Borlänge tidning på onsdagen.

Sverigedemokraten Rasmus Gertz bekräftar i ett sms till SVT Nyheter Dalarna att Kent Forschner-Hell har uteslutits.

”Han uteslöts från partiet tidigare i veckan efter att ha fällt nedlåtande kommentarer om en kvinnlig partikollega. Sverigedemokraterna har även uppmanat Kent att lämna sina platser i region och kommunfullmäktige”, skriver Rasmnus Gertz (SD).

Kort efter att det blev känt att Kenth Ekeroth (SD) rekryterats till Region Dalarna som oppositionsråd, lämnade Sverigedemokraten Aleksandra Børgesen i protest.

Efter det startades en internutredning kring Forschner-Hell, då han uttalat sig om Børgesen och menade att avhoppet inte var någon stor fråga.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Strandhäll (S): "Påtaglig risk för parallell rättsskipning"

Annika Strandhäll, riksdagsledamot och före detta klimatminister, anser att flera av regeringens rättspolitiska förslag riskerar att leda till en "parallell rättsskipning".

- Vi kommer inte att ställa upp på något som är rättsosäkert eller orimligt, säger hon i SVT:s 30 minuter.

Se mer i spelaren nedan.

Markerad händelse
Karin Enström (M) under en pressträff i riksdagen. Foto: Henrik Montgomery/TT

Karin Enström ny partisekreterare för Moderaterna

Riksdagsledamoten Karin Enström är Moderaternas nya partisekreterare. Det meddelar partiledaren och statsministern Ulf Kristersson på en presskonferens.

- Precis den kraft vi behöver när vi går in i en ny fas i vårt politiska arbete, säger Kristersson.

Enström själv är stolt och glad över utnämningen.

- Särskilt nu känns det viktigt att vårt parti kan fortsätta utvecklas så att vi kan vinna val igen, och igen, och igen.

Hon vill att Moderaterna ska vara ett parti där alla ska känna sig välkomna.

- Mitt fokus är kombinationen av organisationen och att vi ska göra Sverige bättre.

På en fråga om hur partiet framöver ser på samarbete med andra partier, specifikt Sverigedemokraterna, svarar statsministern:

- Den som inte kan samarbeta får ingenting gjort.

Karin Enström, 56 år, efterträder Gunnar Strömmer som i tisdags utnämndes till justitieminister i Kristerssons regering. Hon är just nu vice ordförande i konstitutionsutskottet. Åren 2012–2014 var hon försvarsminister i Fredrik Reinfeldts regering.

(TT)