Sjunkande priser kan gynna de som vill in på bostadsmarknaden

Uppdaterad
Publicerad

Personer som vill komma in på bostadsmarknaden kan gynnas av sjunkande priser. Men, att ha goda marginaler är viktigt, understryker både Finansinspektionens och Riksbankens chef. 

– Rycks inte med i jakten på att få drömlägenheten och låna dig upp till taknockarna, säger Finansinspektionens chef Erik Thédéen.

I slutet av april kom Riksbanken med beskedet att reporäntan höjs från 0 till 0,25 procent. 

Riksbankens prognosen är att räntan dessutom kommer höjas de kommande tre åren och landa på nästan två procent sommaren 2025. Räntebeskedet kan påverka bostadsmarknaden, vars stigande priskurva nu ser ut att sjunka.

– Men i grund och botten vet vi väldigt lite om framtiden. Samma ekonomer som nu säger att priserna går ner tio procent, trodde för ett år sedan att priserna skulle vara stabila eller gå upp lite grand. Det här är väldigt rörlig materia, säger Finansinspektionens chef Erik Thedéen i SVT:s Agenda

Om bostadspriserna skulle sjunka 20 procent skulle vi vara tillbaka på samma nivåer som januari 2020, innan coronapandemin, enligt Thedéen.

Dyrare att låna

Men med stigande ränta blir det samtidigt dyrare att låna. Hur mycket dyrare beror på vad enskilda hushåll lånat, poängterar Riksbankens chef Stefan Ingves i Agenda. 

– Det slår naturligtvis rakt in i plånboken för dem som har lån till rörlig ränta. Men samtidigt har vi och Finansinspektionen tjatat i åratal om att det är viktigt att ha den så kallade “kvar att leva på-kalkylen”. Man måste ha marginal, annars blir det naturligtvis bekymmersamt, säger han.  

Se till att ha marginaler

Personer som vill komma in på marknaden kan gynnas av stabila eller sjunkande bostadspriser. Men, även Erik Tedén poängterar vikten av att ha goda marginaler. 

– Rådet nu är samma som det alltid har varit. Man ska ha väldigt goda marginaler. Rycks inte med i jakten på att få drömlägenheten och låna dig upp till taknockarna. Försök se till att ha marginaler, säger han.

– Man kan inte räkna med att någon annan gör mitt boende till en bankomat med någon slags automatik, säger Ingves.

Är det rätt läge att köpa bostad nu och vad kan man förvänta sig för ränta om två år? I klippet svarar Stefan Ingves och Erik Thedéen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.