Under juli månad i år skedde det 34 bekräftade skjutningar i landet, bland annat i Biskopsgården och på Hisingen i Göteborg. Foto: Björn Larsson Rosvall/Adam Ihse/TT

Fyra ihjälskjutna och 13 skottskadade på en månad

Uppdaterad
Publicerad

Fyra döda och 13 skadade till följd av skjutningar under juli månad. Det visar polisens senaste statistik, som slår fast att skjutningarna i Sverige fortsätter ligga på en hög nivå.

Under juli månad i år skedde det 34 bekräftade skjutningar i landet. Bland de mest uppmärksammade finns ett polismord i Biskopsgården, en dödlig skottlossning på en frisörsalong i Högsbo, och ett fall där två barn skadades när de blev beskjutna i närheten av sitt hem i Flemingsberg.

Enligt ny statistik som polisen presenterade under tisdagen så har det under juli månad varit fyra personer som dött och 13 som skadats till följd av skottlossningar. Det går att jämföra med juli 2020, då tre personer dog och 10 skadades i totalt 33 skjutningar.

Ingen större förändring över tid

Tittar man på statistiken för hela 2021 så syns en liten nedgång i antalet skjutningar och antalet skadade, om man jämför med samma period 2020.

Mellan januari och juli i år skedde omkring 180 skjutningar i Sverige, enligt polisens statistik. Det ligger på ungefär samma nivå som de senaste fem åren, rapporterar SR Ekot.

Statistiken visar också att antalet personer som dött i samband med skottlossningar ligger på samma nivå som tidigare – 25 personer hittills.

– Jämfört med andra länder ligger Sverige fortfarande väldigt högt, säger Manne Gerell, kriminolog vid Malmö universitet, till Ekot.

Statistik över skjutningar

Jan – juli 2021

Döda: 25

Skadade: 53

Totalt antal bekräftade skjutningar: 180

Jan – juli 2020

Döda: 25

Skadade: 70

Totalt antal bekräftade skjutningar: 208

Jan – juli 2019

Döda: 22

Skadade: 64

Totalt antal bekräftade skjutningar: 182

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.