Efter SVT:s beslut: 500 undertecknare försvarar nu Wollter

Uppdaterad
Publicerad

Programmet ”Naken med Stina Wollter” lyfts ur SVT:s tablå.

”SVT har anklagats för att legitimera antisemitism genom samarbetet med konstnären Stina Wollter i den kommande tv-serien 'Naken med Stina Wollter'. Nu väljer vi att skjuta fram publiceringen på obestämd tid”, uppger SVT:s programdirektör Eva Beckman.

Beskedet kommer efter det att Wollter anklagats för att sprida antisemitiska konspirationsteorier. I ett Instagraminlägg förra hösten påstod hon att Israel ”systematiskt tagit organ och hud från dödade palestinier”.

Över 500 personer, däribland Gustaf Skarsgård, Kajsa Ekis Ekman och Fredrik Söderholm, har skrivit under en debattartikel i Aftonbladet där man kritiserar SVT:s beslut att lyfta Stina Wollters tv-program ur tablån. Man skriver att beslutet innebär ”en farlig urvattning av begreppet antisemitism”.

En artikel som publicerades tidigare i veckan, undertecknad av 200 personer, bland annat Katerina Janouch och Anna Nachman, kritiseras också. De 500 undertecknarna menar att SVT låtit ett drev från högerextremt håll påverka beslutsfattandet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.